Hirdetés

Megérkezett az Intel Windows 8-hoz készült grafikus drivere - frissítve!

Az Intel elérhetővé tette a 15.28.7.2867-es verziójú drivercsomagot, mely a Windows 7 és 8 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2000-es, 3000-es, 2500-as és 4000-es IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az asztali és a mobil Sandy, illetve Ivy Bridge lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről. A friss meghajtó hivatalosan már nem támogatja a Windows Vista operációs rendszert, noha valószínű, hogy a közel azonos WDDM felület következtében azért még telepíthető, de a megfelelő működésért az Intel nem vállal garanciát.

Az új driver az Intel első, hivatalosan Windows 8-hoz készült meghajtója, amely immáron végleges is támogatja a WDDM 1.2-es felület összes szolgáltatását, beleértve a natív sztereó 3D és a Unified Video API kezelését, továbbá a javított TDR funkcióval, illetve az energiagazdálkodással kapcsolatos új fejlesztéseket. Itt megjegyzendő, hogy a Unified Video API használatához és az energiagazdálkodással kapcsolatos DirectFlip szolgáltatáshoz DirectX 11-es támogatás szükséges, vagyis csak a HD Graphics 2500-as és 4000-es IGP-k képesek majd kamatoztatni ezeket a képességeket. Ebből a szempontból fontos kiemelni, hogy bár az Ivy Bridge lapkában az IGP elméletben kompatibilis a DirectX 11-gyel, az Intel hozott egy olyan döntést, ami a Pentium – és vélhetően a Celeron – termékskálát negatívan érinti. A vállalat a Pentium G2100-as sorozat esetében korlátozza a hardver képességeit, így hiába kezeli az integrált grafikus vezérlő a DirectX 11-es, az OpenGL 4.0-s és az OpenCL 1.1-es felületeket a driver ebből csak DirectX 10.1-es és OpenGL 2.1-es támogatást enged meg, az OpenCL pedig teljesen tiltásra kerül. Azt nem tudjuk, hogy az Intel döntése végleges-e, ugyanis az Ivy Bridge IGP-je képes az előbb említett API-k támogatására, vagyis csupán szoftveres korlátozásról van szó, amit bármikor fel lehet oldani. Utóbbi azért is lenne fontos, mert a Pentium G2100-as sorozatú termékeknél a DirectX 11 driver oldali támogatásának hiányában elérhetetlen a Unified Video API és a DirectFlip szolgáltatás.

Az Intel HD Graphics IGP-k képességei
Az Intel HD Graphics IGP-k képességei [+]

Az Intel optimalizálta az új driver energiafelhasználását is. Ez a vállalat szerint teljesítményvesztéshez vezethet bizonyos játékok alatt, ugyanis az IGP Turbo Boost szolgáltatása kevésbé lesz agresszív, de így a hardver is kevesebb energiát emészt fel a számítás során. Amennyiben ezzel a felhasználó nem szeretne együtt élni, úgy a driver vezérlőpultjában elérhető egy power mode opció, melyet „Maximum Performance” paraméterre állítva előhozható a korábbi energiafelhasználási szint, vagyis az Intel által prognosztizált teljesítményvesztést nem kötelező elfogadni. Ez természetesen a fogyasztásra már nem lesz jó hatással, de a döntés abszolút a felhasználó kezében van. A cég emellett közölte, hogy némileg optimalizáltak az OpenGL driveren, így amelyik játék ezt az API-t használja ott lehetséges valamekkora sebességnövekedés.

Az új driver természetesen tartalmazza a szokásos hibajavításokat, így például a Brink, a BulletStorm, a Call of Duty: Black Ops, a Counter Strike: Source, a Cut the Rope, a Final Fantasy XIV, a Freah Paint, a Krater, a Lord of the Rings Online, a SpyParty, a Street Fighter IV, a Stronghold Legends és a Ticket ot Ride című játékokat sikerült megszabadítani a kisebb-nagyobb képminőséggel kapcsolatos hibáktól, illetve ide vehető még számos fel nem sorolt OpenGL-es program is. Ezenkívül a Battlefield 3 és a Lost Planet 2 már Windows 8-on is képes nagyjából azt a sebességet hozni, amit a felhasználó a Windows 7 esetében megszokott. Szintén fontos javítás, hogy az online videók lejátszása közben az új driver már nem fagyhat le, így elkerülhető a TDR funkció aktiválódása, emellett a Quick Sync Video meghajtója sem omolhat össze, ha a felhasználó több videót transzkódol egyszerre.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható. A Windows XP-hez készült legfrissebb driverek – a megfelelő adatokat megadása után – az alábbi oldalon találhatóak meg.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően kiderült, hogy az Intel hibásan kategorizálja a Pentium G2100-as sorozatba tartozó termékeket. A gyakorlati tesztek arra utalnak, hogy a beépített IGP támogatja a DirectX 11-es, az OpenGL 4.0-s és az OpenCL 1.1-es felületet, függetlenül attól, hogy az Intel mit állít a driverhez tartozó dokumentációban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés