Az Intel szerint nincs kész a Windows 8?

Az Intel elnök-vezérigazgatója a tegnapi napon tartott egy belső megbeszélést Tajpejben, ahol szóba került az október 26-án startoló Windows 8, amiről – a sajtóértesülések szerint – Paul Otellini nem túl biztató véleményt fogalmazott meg. Véleménye szerint a Microsoft egy olyan operációs rendszert dob piacra, amelyen még van mit fejleszteni, ám az ünnepi szezon előtti startot mindenképpen jó ötletnek tartja, hiszen menet közben is lehet javítani a szoftver hibáit. Sajnos a Bloomberg beszámolója nem ír konkrétumokról, így nem derült ki, hogy a szoftver mely részével, vagy részeivel nincs kibékülve az Intel. Arról sincs adat, hogy ezt Paul Otellini egyáltalán részletezte-e a belső megbeszélés alkalmával.

A Microsoft természetesen reagált az Intel álláspontjára, és állításuk szerint a Windows 8 előzetes verzióit 16 millióan használták aktívan, így a vállalat rengeteg visszajelzést dolgozott fel, aminek hála az új Windows az eddigi legjobban kitesztelt operációs rendszer lesz. Érdekes, hogy ezt a gyártók is megerősítik. Az általunk megkérdezett OEM-ek szerint a Microsoft új operációs rendszere jóval stabilabb és érezhetően kiforrottabb, mint a Windows 7 volt a startja előtt. A saját tapasztalatainkra építve is hasonló véleményt tudunk formálni a legutolsó publikus tesztverzióról. Az új felhasználói felületet ugyan meg kell szokni, de a rendszer funkcionális működése már most kifogástalan, és nem mellesleg nagyon gyors is.

Némi támpontot adhat az Intel szavainak a Directions at Microsoft egyik elemzőjének korábbi állítása. Michael Cherry szerint maga a Windows 8 jól működik, de az ökoszisztéma még nem teljes, így kevésnek tartja az egykor Metro felületként elhíresült Modern UI-ra írt komoly alkalmazásokat, emellett a hardverek működéséhez szükséges driverek sem kiforrottak még. Előbbi nyilvánvalóan változni fog, hiszen ezen most is dolgozik a Microsoft, míg utóbbi valóban komoly probléma lehet, és sajnos a redmondi óriáscég ezen a ponton sok segítséget nem tud nyújtani.

A Windows 8 a driverek szempontjából nem sokban különbözik a Windows 7-től, ugyanakkor egy helyen a Microsoft jelentős szigorításokkal élt. A grafikus alrendszerért felelős WDDM 1.2-es felület bevezetése mellett sokkal szigorúbbak lettek a WHQL aláíráshoz szükséges feltételek. A Microsoft mostantól nem csak a funkcionálisan hibátlan működést követeli meg, hanem a grafikus driverek írásakor a hatékonyságra és a sebességre is oda kell figyelni. Egyes vélemények szerint az előírások túl szigorúak, és a komolyabb tapasztalttal nem rendelkező cégeknek nehéz lesz megfelelő támogatást nyújtani az új Windowshoz. Ugyanakkor tény, hogy nem lehetetlen teljesíteni a követelményeket, mivel az AMD augusztus közepén, az NVIDIA pedig nagyjából két hete már végleges WHQL drivert kínál a Windows 8 RTM kiadásához, amelyek nem elhanyagolható módon támogatják az operációs rendszer összes új funkcióját is. Ezzel szemben az is tény, hogy az Intel, az Imagination Technologies, a Qualcomm és az S3 által fejlesztett grafikus vezérlőkhöz még nincs végleges, WHQL aláírással rendelkező grafikus driver, ami egy hónappal a start előtt nem kedvező. Az Intel esetében persze meg kell jegyezni, hogy a Windows 8 Release Preview verzióhoz már kínáltak WHQL meghajtót, vagyis nem kellene, hogy túl sok gondot jelentsen a végleges eszközillesztő elkészítése az RTM kiadáshoz.

Egyelőre érdekes az egész történet. Az Intel a Bloomberg hivatalos megkeresésére már gyökeresen másképp reagált, így mára hatalmas üzleti lehetőségként aposztrofálják a Windows 8-at. Nagyon jó lenne tudni, hogy Paul Otellini egészen pontosan mit mondott, mivel lehet, hogy csak a média emelt ki apró részletet az új operációs rendszert érintő szónoklatából, így nem elképzelhetetlen, hogy ecsetelve lett azt is, hogy pontosan miért nem tartja késznek az új Windowst az Intel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés