Hirdetés

Visszahozza az MCP dizájnt az Intel a szerverpiacra

A Xeon Phi sorozatot váltó Cascade Lake-AP két lapkára épít egy tokozáson belül.

Még a nyáron írtunk arról, hogy az Intel a Cascade Lake-AP kódnevű fejlesztéssel váltja a Xeon Phi sorozatot, ugyanis az utóbbi megoldások, legalábbis a legtöbb modell gyártása leáll. Eddig viszont nem lehetett sokat tudni erről az 5903 tűs FCBGA tokozást használó fejlesztésről.

Nemrég viszont hivatalosan is bejelentette az Intel, hogy lényegében két Cascade Lake-SP kódnevű lapka lesz egy tokozáson, vagyis a vállalat visszahozza az MCP dizájnt a szerverpiacra. Minden bizonnyal a 28 maggal rendelkező XCC lapkáról lesz szó, de az Intel csupán 48 magról beszél tokozásonként, ami egy processzorra levetítve 24 magot jelent. Itt a fogyasztás jelentheti a legfőbb határt, hiszen egy Cascade Lake-SP XCC modell már önmagában is 200 watt körüli TDP-kerettel rendelkezik, hát még ha kettő egymás mellé kerül, vagyis úgy kell kialakítani a teljes konfigurációt, hogy tokozásonként 300-350 wattba azért beférjen a rendszer. Ebből a szempontból a magszám mellett az órajelekkel valójátszadozás is szóba jöhet.


[+]

A lapkák összeköttetéséért természetesen az UPI (Ultra Path Interconnect) felel, nyilván tokozáson belül, illetve tokozáson kívül is, ugyanis a Cascade Lake-AP kétutas konfigurációjú dizájnnal készül. Az Intel nem titkolta, hogy tokozásonként 12 darab memóriacsatorna érhető el, ami egyébként nem lehet meglepő, elvégre egy Cascade Lake-SP kódnevű lapka hatcsatornás memóriavezérlőt kínál. A PCI Express sávok számáról már nem beszélt a vállalat, viszont itt sem titok, hogy az érintett processzor összesen 48 sávot tartalmaz, az más kérdés, hogy ebből mennyi lesz engedélyezve. Mindezek mellett valószínű még, hogy lesznek OmniPath interfészt támogató modellek is, de hivatalos adat erről sincs.

Egy kétutas Cascade Lake-AP a fentiek alapján maximum 96 processzormagot tartalmazhat, amihez persze hozzájön még a Hyper-Threading, vagyis a szálak száma ennek a duplája lesz. Az Intel ezzel a fejlesztéssel lényegében támadhatja az AMD közelgő Rome platformját.

A Cascade Lake-AP rendszerre épülő Xeonokat a kiemelt ügyfelek már rendelhetik, viszont a tömegpiaci elérhetőség a csak a következő évben esedékes, a konkrét modellekről is ekkor beszélhet majd a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés