Hirdetés

A következő évtized elejére ígéri az Ice Lake-et az Intel szerverpiaci útiterve

Az LGA tokozású SP modellek nem tűnnek túl érdekesnek, de az AP verziókban lesz teljesítmény.

Az Intel szerverpiaci terveiről az utóbbi időben nagyon sokat lehetett hallani, hiszen folyamatosan szivárogtak ki a részletek. A friss útitervet azonban hivatalos, ami mindenképpen hitelesebbnek tekinthető, még akkor is, ha ezen a vállalat nem jelölte meg az új fejlesztések bemutatásának megközelítőleges időpontjait.


[+]

Az új és egyben hivatalos útiterv nagyrészt megerősíti a korábbi híresztelőseket, vagyis az aktuális Skylake-SP generációt a Cascade Lake-SP váltja, amit a vállalat 2018 végén kezd el szállítani a partnereinek. A Skylake-SP-hez képest az Optane DIMM-ek támogatása, az AVX512 VNNI kiegészítésének beépítése, illetve hardveres biztonsági javítások a Spectre és a Meltdown egyes verziói ellen. Az pontosan még nem tisztázott, hogy pontosan mely verziókról van szó, de a Meltdown javításra kerül az már hatalmas előrelépés, hiszen az egyes szerverekben az erre kiadott szoftveres javítás eszi leginkább a teljesítményt, pontosabban enné, többen ugyanis inkább kockáztatnak és nem aktiválják a szoftveres kerülőutakat. Más szempontból a Cascade Lake-SP nem igazán különbözik a Skylake-SP-től, a lapkák alapvető struktúrája megmarad a maximum 28 maggal egyetemben.

A 2019-ben érkező Cooper Lake-SP már egy új, Whitley kódnevű platformba készül, így új, LGA4189-es tokozást is kap, de még a 14 nm-es node-ra épít. Erről már kevesebb adat van, annyi biztos, hogy megjelenik a BFLOAT16 kiegészítés. A 10 nm-es node-on készülő Ice Lake-SP szállítása leghamarabb 2020-ban kezdődhet meg, és az aktuális adatok szerint a Cooper Lake-SP-vel azonos tokozást fog használni, vagyis a Whitley platform frissítéseként lesz bevetve. Erről van a legkevesebb adat, szóval a részletek majd csak később derülhetnek ki.

A fenti rendszereken túl nem csak SP (Scalable Processor), hanem egy AP (Advanced Processor) generáció is érkezik. Utóbbiról hivatalosan kevés szó esett, de azt tudni kell, hogy az SP modellek esetében már most nem számít túl nagy titoknak, hogy nem lesznek igazán versenyképesek. Az Ice Lake-SP teljesítménye ugyan megfelelő szinten tanyázik, de a tervekhez képest két évvel később jelenik meg, vagyis nem az AMD Rome fejlesztésével, hanem a következő generációs, Milan kódnevű platformmal kell majd szembenéznie, ami már a harmadik generációs Zen magokat használja. Az AP-s opciók ugyanakkor tényleg érdekesek. Ezek viszonylag újak a tervekben, és a lényeg, hogy iszonyatosan nagy kiterjedésű, FCBGA tokozást használnak, vagyis az alaplapra kell őket forrasztani.

Az AP sorozat az AMD EPYC, Intel által csak "ragasztós" koncepciónak gúnyolt megoldást másolja. Ezt a Santa Clara-i óriáscég erősen támadta a múlt évben, de be kell látni, hogy nagyon működik, így érdemes bevetni. Úgy tudjuk, hogy a Cascade Lake-AP esetében, egy tokozáson belül legfeljebb két darab, 14 nm-es node-on készülő processzor lesz. A magok számáról még nincsenek konkrét információk, de a csúcsmodellek esetében 40-nél többről lehet szó, és az Intel ezeket szánja majd az AMD, 48-64 maggal rendelkező EPYC processzorai ellen, illetve ez a fejlesztés konkrétan kiváltja a Xeon Phi vonalat. Információink szerint a Cooper Lake ezt a lépcsőt kihagyja, de az Ice Lake-ből már lesz AP-s verzió, és ott már három lapkát is lehet a tokozásra helyezni. Az Ice Lake-AP alapvetően majd a Milan kódnevű EPYC platformmal szemben kerül bevetésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés