Hirdetés

Konkrét adatok az új generációs Intel Atom termékekről

Korábban már írtunk az új generációs Intel Atom termékekről, ám most pontos információk kerültek ki az év végén megjelenő platformokkal kapcsolatban. A beszámolók szerint a Pine Trail-M platform a Pineview-M chipből, illetve a Tiger Point-M vezérlőből áll. Utóbbit az Intel hivatalosan NM10 Express névre keresztelte.

A Pineview-M lapka a Lincroft mikroarchitektúrára épül, és tartalmazza processzormagot, az integrált memóriavezérlőt, valamint az integrált grafikus magot is. Utóbbi minden bizonnyal az Intel GMA500 lesz 4 darab shader processzorral és 200 MHz-es magórajellel. Ez a rendszer gyakorlatilag a PowerVR SGX architektúrára épül, így támogatja a DirectX 10.1-es grafikus API-t, továbbá képes a HD videók gyorsítására. A DDR2 szabványú memóriavezérlő maximum 667 MHz-es effektív órajelet támogat, ami ha kicsivel is, de nagyobb sávszélességet eredményez az elődhöz viszonyítva.


Rob Crooke és az új Atom - Fotó: HKEPC [+]

A processzormag képességei megegyeznek a mostani Atom egységek tulajdonságaival, azaz továbbra is 1,66 GHz-es órajelen fognak forgalomba kerülni, 667 MHz-es rendszerbusz és 512 kB-os gyorsítótár használatával, emellett támogatják a Hyper-Threading technológiát. A netbookokba a Pineview-M lapka N450 típusú változata kerülhet, mely 7 W-os TDP fogyasztással rendelkezik. Itt érdemes megjegyezni, hogy a chip már tartalmazza memóriavezérlőt és a grafikus magot is, így az elsőre soknak tűnő energiaigény más megvilágításba kerül. A nettop rendszerekbe a D410 és D510 jelölésű Atom termékek kerülnek, melyek közül az előbbi egy, míg az utóbbi két processzormaggal dolgozik. Egyelőre nincs információ, hogy a kétmagos verzió új lapkára épül-e, de jó esély van rá, hogy a 45 nm-es eljárással gyártott Pineview-M chip már eleve két központi egységet tartalmaz, és az egyik mag letiltásával készülnek az egymagos verziók. A nettopokba ajánlott termékek fogyasztásáról egyelőre nincs információ.

Az új generációs Pine Trail-M platform az év végén érkezik az egymagos Intel Atom N450 és a kétmagos D510 chipekkel, valamint az NM10 Express vezérlővel, az egymagos D410-es verzió azonban csak a jövő év elején debütál. A kiöregedett első generációs Atom processzorok gyártása várhatóan a jövő év közepén befejeződik, ám a pontos időpontokról még nem döntött a Santa-Clara-i óriásvállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés