Az Intel Atom a Celeronok piacát is felemészti

Az Intel Atom processzorok a megjelenésük óta rendkívül jó eladási eredményeket produkálnak, az elemzők szerint azonban a rendszer térhódítása az Intelre is károsan hat majd. A világ legnagyobb processzorgyártója továbbra is úgy tekint a kisméretű processzorra, mint egy új szegmens megteremtőjére, a jelenlegi eladási adatok alapján kijelenthető, hogy a belépő szinten harcoló Celeron termékek iránti kereslet mostanra visszaesett. A friss információk szerint az Atom teljesen felfalta a Celeronok piacát, aminek az Intel partnerei cseppet sem örülnek.

2009 első negyedévének adatai szerint az Intel Atom és Celeron processzorok szegmensében az egymagos rendszerek 70%-os elterjedtséggel rendelkeznek, a kétmagosok pedig a maradék 30%-os részen osztozkodnak. A második negyedév idáig feldolgozott adatai alapján sem változtak meg az arányok, azonban érdemes megfigyelni, hogy az egyes időszakokban mennyi Atom és Celeron processzor fogyott.

Az első negyedévben az egymagos rendszerek 70%-os mutatóit 65%-ban a Celeron és 5%-ban az Atom tette ki, a második negyedévre azonban a Celeron processzorok eladásai már 50% alá csúsztak, az Atomok pedig több mint 20%-ra növelték az eredményüket. A 30%-kot birtokló kétmagos termékeknél is sokat erősödött az Atom. Az első szemeszter alatt mindössze 7%-os elterjedtséget regisztráltak, ez az érték azonban a második szemeszterre 25% fölé emelkedett, így természetesen a kétmagos Celeron lapkák eladásai nagyon visszaestek.

A jövőben az elemzők szerint az Intel Atom további erősödése várható, a friss adatok alapján az év végén a belépő szintre nevező számítógépek 60%-a Atom processzorral lesz felszerelve. Az eredmény első olvasásra az Intel számára kedvezőnek tűnik, a valóságban az Atom rendkívül erős szereplése a processzorgyártó számára is probléma. Az olcsó termék ugyanis folyamatosan elszívja a vásárlókat a kicsivel erősebb CPU-k elől. Az információk szerint az Intel rengeteg Celeron processzort halmozott fel az elmúlt évek alatt, és ezek eladását a piaci viszonyok átértékelődése komoly mértékben hátráltatja majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés