Hirdetés

Máris kész lenne a Sandy Bridge?

Az Intel – tartva évekkel ezelőtt bevezetett „tikk-takk” stratégiáját – gyártástechnológiai váltásra készül. A jelenleg alkalmazott, 45 nm-es csíkszélességet hamarosan felváltja a 32 nm-es eljárás, ami továbbra is fém kapuelektródákat (HKMG), és a High-K dielektrikumú szigetelőréteg második generációját használja fel. A jelenlegi Nehalem architektúra kicsinyített változatai Westmere név alatt fognak futni két különböző piaci szegmensbe pozicionálva, az asztali gépekhez a Clarkdale, notebookokhoz pedig az Arrandale változatokkal.

A stratégia szerint az új gyártástechnológiával kerül bevezetésre a következő generációs architektúra is, amelyet Sandy Bridge néven emlegetnek. A Canard PC értesülései szerint a chip már el is készült, és két hete üzemel a tesztlaborokban, ahol az ilyenkor szokásos teszteket végzik rajta. A processzorok – felépítésüket tekintve – 4 maggal rendelkeznek, amelyek mindegyike 256 kB-nyi másodlagos gyorsítótárat kapott. Tartalmazzák a Hyper-Threading technológiát, de új utasításkészletük is lesz, az AVX (Advanced Vector eXtensions), ami 256 bites, és 4 operandus elvégzésére képes. A 8 MB-os, megosztott L3 cache is megváltozott, 256 bites és gyűrű topológiájú lett, ehhez kapcsolódik az integrált grafikus mag is.

SandyBridge
A négymagos SandyBridge - Forrás: CanardPC [+]

A Westmere processzorok közül a Clarkdale és az Arrandale szintén rendelkezik GPU-val, viszont ezek különálló szilíciumszeleten készülnek, és később kerülnek egymás mellé a tokozásra (MCM – Multi Chip Module). A Sandy Bridge grafikus magja ezzel szemben ugyanazon a lapkán készül, mint a processzor, az úgyszintén beépített kétcsatornás memóriavezérlővel, az energiamenedzsmentet biztosító Power Control Unittal és az északi híddal együtt, ami PCI Express 2.0 és DMI támogatást ad. A hírek szerint a négymagos Sandy Bridge 2,8 és 3,4 GHz körüli órajelekkel (aktív Turbo mód esetén 3,8 és 4 GHz), fogyasztását tekintve pedig 85 wattos TDP értékkel rendelkezik majd.

A pontosabb specifikációkat egyelőre még mindig nem tudni, de az már biztosnak tűnik, hogy az integrált grafikus mag nem Larrabee, hanem GMA-alapú, kompatibilis a Microsoft DirectX 11-gyel, és 1-1,4 GHz körüli magórajelen fog futni. A chip meg nem erősített információk szerint az ősszel bevezetésre kerülő Intel LGA1156 tokozással lesz kapható, de használatához új chipsetre, azaz új alaplapra lesz szükség, igaz, a platformváltásra még 2011-ig várni kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés