Nagyobb szeletet szeretne az Intel a GPU-k piacából

A PC-s grafikus processzorok piacát már most is az Intel uralja valamivel több mint 51%-os részesedéssel. Ez az adat gyakorlatilag csak az integrált megoldásokat számba véve jön ki, mivel a Santa Clara-i óriás nem is foglalkozik diszkrét kártyák értékesítésével. Ez azonban jövőre megváltozik, sőt az integrált rendszerek esetében is komoly előrelépésre készülnek.

A diszkrét grafikus kártyák piacán végre megjelenik a régóta várt Larrabee, melyről már rengeteg információ látott napvilágot. Az Intel a szeptember végén esedékes Intel Developer Forum alkalmával várhatóan sok újdonságot elmond a termékről, sőt még az is lehet, hogy működő példányt is felmutatnak. Nick Knupffer, a vállalat képviselője elmondta nekünk, hogy a Larrabee biztos megjelenik 2010-ben, a lapka méretéről és tényleges képességeiről azonban nem nyilatkozhatott. A szóvivő szerint, ha minden az eredeti terveknek megfelelően halad, akkor jó esély van rá, hogy az Intel diszkrét grafikus rendszere még az év első felében befut.

Az asztali Clarkdale és a mobil Arrandale esetében az Intel jelenlegi legerősebb, DirectX 10-es API-val kompatibilis, GMA 4500MHD típusú rendszerének továbbfejlesztett változatát vetik be, mely alacsonyabb fogyasztást és magasabb teljesítményt kínál. Az asztali processzorokban a grafikus mag várhatóan 733, illetve 900 MHz-es órajelen üzemel majd, attól függően, hogy a termék a 73 vagy a 87 wattos TDP fogyasztási osztályba lesz besorolva. A mobil egységek esetén azonban még a fenti értékeknél is kisebb órajel várható a fogyasztás csökkentése érdekében.

Az új Atom rendszerekben az információk szerint a PowerVR SGX architektúrára épülő GMA500-at alkalmazzák, mely az Intel jelenlegi legmodernebb megoldása. A rendszer támogatja a DirectX 10.1-et és a HD videók gyorsítását, továbbá a fogyasztása is rendkívül alacsony. Ez a fejlesztés egyébként örömteli, hiszen jó esély van rá, hogy a valóságos őskövületnek számító GMA950-et végre örökre elfelejti az Intel.

Természetesen ahogy fejlődik a Larrabee, úgy fog a GMA család visszaszorulni. A kiszivárgott információk szerint a Larrabee leghamarabb a Haswell architektúrába kerülhet bele, mely várhatóan 2013 folyamán jelenik meg, a Sandy Bridge és az Ivy Bridge rendszerek után. Ez azt jelenti, hogy egy jó ideig a GMA modellek képezik majd az integrált grafikus magokat, ám az Intel ezen a fronton is komoly fejlesztéseket ígér.

Jelenleg a legfontosabb, hogy az eszközillesztők minősége elérje az AMD és az NVIDIA által kínált színvonalat, ennek érdekében a vállalat komoly erőforrásokat mozgósít. A Clarkdale és az Arrandale processzorokba kerülő, GMA HD néven emlegetett rendszer – a DirectX 10 támogatásnak köszönhetően – képes futtatni a compute shaderre és az OpenCL-re írt programokat, így az Intel hátránya nem nevezhető túlságosan komolynak. Persze a Larrabee és a GMA HD között óriási rés van, de ezt az óriáscég lassacskán betömi majd gyengébb teljesítményű, de olcsóbb diszkrét kártyákkal és erősebb integrált grafikus magokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés