Hirdetés

Jön India első ARM-os szerverprocesszora

A C-DAC fejlesztése nem is lesz lassú, bár egy kicsit még várni kell rá.

Egyre több olyan projekt fut ARM-os vonalon, amelyet nemzeti vagy akár majdnem egy teljes kontinensre kiterjedt szinten finanszíroznak az érintettek, és most India is bemutatta saját megoldását, amelyet a C-DAC fejleszt az NSM (National Supercomputing Mission) program támogatásával.

A processzor alapját a TSMC 5 nm-es node-ján készülő A48Z nevű lapka adja, amelyben 48 darab, Zeus kódnevű, Neoverse V1 mag található egyenként 1 MB-os L2 gyorsítótárral. Egy tokozásra két ilyen lapka kerül, ami összesen 96 magot eredményez, a rendszerszintű gyorsítótár kapacitása pedig 96 MB, amit kiegészít egy 192 MB-os snoop filter.


(forrás: Bionic_squash Twitter Twitter) [+]

A teljes tokozásra levetítve a rendszer 64-96 GB-nyi HBM3 memóriát kínál, tizenhat-csatornás DDR5-ös memóriavezérlő mellé, továbbá 128 darab PCI Express 5.0-s sáv is adott, ezek fele koherens, a másik fele pedig CXL-t támogat, de utóbbi szempontból még nem tudni, hogy pontosan milyen képességek férhetők hozzá.

(forrás: Bionic_squash Twitter) [+]

A fogyasztás 280-320 watt közé van jósolva, és 3 GHz-es alapórajelre van kilátás valamivel magasabb turbó mellett. A HPC-piacra tervezett AUM nevű processzor várhatóan 2024-ben készül el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés