Hirdetés

Új módon teszi licencelhetővé a Neoverse N2-t az ARM

A CSS konfiguráció nagyobb blokkok egyszerű beépítését teszi lehetővé.

Az ARM még 2021-es esztendő tavaszán részletezte a Neoverse N2 magokat, amelyek már egy ideje licencelhetők, de nem minden cég számára előnyös pusztán a magok szintjén igényelni az IP blokkot. A legnagyobb gond manapság, hogy az új gyártástechnológiákra rendkívül drága lapkát tervezni, és a költségek csak emelkedni fognak. Azoknak a cégeknek, amelyek már eleve rendelkeznek nagyobb részesedéssel a szerverpiacon a kockázat felvállalható, de az ARM a teljes szegmens egy kis részét célozza egyelőre, és ezen a területen is relatíve sok partnere osztozik a vállalatnak.

A fentiek miatt felmerül, hogy egy-egy projekt, ha nem lesz eléggé sikeres, akkor nehezen termeli vissza a tervezési költségeket, miután a kész lapka kereskedelmi forgalomba került. Az ARM ez ellen a Neoverse CSS konstrukcióval védekezne, amely első körben a Neoverse N2 magokat felkínálná nagyobb IP blokkok formájában is, így a megrendelő egy már validált, több magból álló klasztert építene bele a saját dizájnjába.

[+]

Az ARM 24-, 32- és 64-magos konfigurációkat tenne lehetővé 5 nm-es osztályú TSMC node-on, a CSS konstrukcióra levetített lapkaterület pedig rendre 53, 61 és 198 mm². A licenc részeként CMN-700, GIC-700 és MMU-700 igényelhető, a processzormagok mellé pedig a megrendelő egyedi IP blokkokat helyezhetne, de a jelenlegi igényeket figyelembe véve nyilván DDR5-ös és PCI Express 5.0-s vezérlőkre érdemes számítani, és az ARM is ezekre épít. Ha esetleg kevés lenne a 64 darab mag, akkor a CSS lehetővé teszi két 64-magos chiplet összekötését, és az így megszülető 128-magos processzorból kétutas szerverdizájn is kreálható.

A brit tervezőcég szerint a Neoverse N2 CSS dizájnok megfelelnek az ARM BSA 1.0-nak (Base System Architecture), az SBSA 6.1-nek (Server Base System Architecture), illetve az SBBR 1.2-nek (Server Base Boot Requirements).

Az ARM új opciójával gyorsabban piacra dobhatják a partnerek a szerverprocesszoraikat, és még a költségeket is csökkentik, viszont nem tudnak egyedi magokat használni, ami esetenként negatívum lehet, de ez alapvetően igényfüggő, bizonyos cégek ilyenben eleve nem gondolkodnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés