Hirdetés

Nem kap új ARM licencet az Alibaba

A döntés hátterében egy USA által meghozott korlátozás áll.

Az Egyesült Államok még októberben olyan szankciót vezetett be, amely korlátozza Kína és Oroszország hozzáférhetőségét a nagyobb teljesítményű chipdizájnokhoz, és ennek komoly áldozata lesz a kínai Alibaba, amely vállalat nem kap új ARM licencet. Ezzel elesnek a Neoverse V sorozatba tartozó, szerverekbe szánt magok használatától, ugyanis a szóban forgó dizájnok fejlesztését az ARM részben az USA-ban végezte, illetve a kész rendszerek teljesítménye olyan kategóriába esik, hogy a friss szankciók értelmében nem továbbíthatók Kína és Ororszország számára.

A Financial Times információi szerint, a fentiak miatt az Alibaba licenckérelmét az ARM visszautasította, amelyre korábban még sosem volt példa, de értelemszerűen a brit tervezőcég keze is meg van kötve az Egyesült Államok friss szankciói által.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy az elérhető Neoverse magok tekintetében hol van az a teljesítményhatár, ami az egyes dizájnokat licencelhetővé teszi a keleti nagyhatalom számára. Az biztos, hogy a Neoverse V1 nem érhető el, és ezáltal ennek utódjai sem, ugyanakkor a Neoverse N1, illetve talán az N2 is igényelhető, de ezek teljesítménye nagyon messze van a V sorozattól. Ezen túlmenően az Egyesült Államok lényegében bármikor hozhat egy újabb szankciót, amivel a még elérhető dizájnoktól is elvágják Kínát, tehát hosszabb távon az ARM-tól való elszakadásra kell berendezkedniük a korlátozással súlyott országoknak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés