IDF: Fejlesztések a mobilitás jegyében

Az Intelnek nem új törekvése a vezeték nélküli hálózatok továbbfejlesztése, melynek egyik fő mozgatórugója a mobil eszközök rohamos fejlődése. A nagy sávszélességű kapcsolatok a vállalat reményei szerint belátható időn belül nemcsak lokális hálózatokban, hanem a WiMAX révén nagyobb körzetekben is elérhetővé válnak. A gyors netkapcsolat pedig tovább gerjeszti a hordozható gépek fejlődését, köztük nem csak a notebookokét, de természetesen a szórakozást is mind inkább szolgálni hivatott mobiltelefonokét is.

Sean Maloney, az Intel elnökhelyettese és a Mobility Group vezetője a fejlődés több összetevőjére is kitért tegnapi előadásában. A konkrét termékek között a Napa kódnevű mobil platform lesz a következő időszak egyik főszereplője, mely elsőként tartalmaz kétmagos processzort: kezdetben a Yonah kódnevű chipet, 2006 második felétől pedig már az új tervezésű, 64 bites Meromot.

A továbbfejlesztett energiagazdálkodás bemutatásához alkalmazott noteszek egyike egy Panasonic gép volt, mellyel egyúttal az evolúció egy másik aspektusára is rámutattak. Az Intel már tavaly deklarálta, hogy egy átlagos notebook akkumulátoros üzemidejét 2008-ra nyolc órára kívánja növelni, és ennek érdekében több céggel is együttműködik az energiatárolók fejlesztésében. A Panasonic notebooknak a Matsushita Battery Industrial által készített áramforrása ennek a folyamatnak egy állomása – jelenleg mintegy 30 százalékkal hosszabb üzemidőt biztosít, mint hagyományos társai, és tervezői további előrelépésre számítanak.


Maloney a vezeték nélküli videózást prezentálja

A még kisebb mobil készülékeket illetően is mutatott újdonságokat Maloney. Egyelőre csak prototípusa létezik annak az új XScale processzornak, amely a Monahans kódnévre hallgat, és kéziszámítógépekben, okostelefonokban és szórakoztatóelektronikai berendezésekben találhat befogadókra. A chip 1248 MHz-es órajelével már DVB-H (H.264) formátumú videók dekódolására is képes; várhatóan 2006 folyamán jelenik meg, de nem kizárt, hogy egy 1 GHz-es változata már idén piacra kerül. A CPU megfelelő kiegészítője lehet az új, Stanwood kódnevű grafikus koprocesszor.

Az IDF-re időzítették azt a bejelentést is, mely szerint az Intel és a Cisco szorosabbra fűzi együttműködését. A két gyártó célja, hogy a Cisco által szállított hálózati infrastruktúrát és a centrinós gépeket alkalmazó vállalatok számára átfogó biztonsági és VoIP-megoldásokat kínálhassanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés