Hirdetés

Hajlékony OLED kijelző a Universal Displaytől

A Universal Display Corporation egy szakmai konferencián bemutatta legújabb színes aktív-mátrix OLED (AMOLED) kijelzőjének prototípusát, melynek érdekessége, hogy egy vékony fólia a hordozója, ennek köszönhetően könnyű és hajlékony. A fejlesztők több technológiát egyesítettek az eredmény érdekében; a korábban külön-külön kipróbált PHOLED (Phosphorescent OLED), TOLED (Top-emitting OLED) és FOLED (Flexible OLED) megoldások eredménye egy – a vezérlőelektronika és a tokozás nélkül – mindössze 0,1 mm vastag, 6 grammot nyomó, 4 hüvelyk képátlójú és 100 dpi felbontású kijelző. Egy hasonló képességű, de üvegszubsztrátumra alapozó LCD megjelenítő 1–1,5 mm vastag és 20–30 gramm tömegű lenne.

A Universal Display prototípusa rozsdamentes acélfóliára épül és TFT vezérléssel rendelkezik. Az ábrázolható színek pontos számáról nem szól a vállalat közleménye, de általános felhasználásra (fotók, videók megjelenítésére) alkalmasnak írják le a kijelzőt.

A fejlesztést tovább folytatják; a kijelző hajlékonyabbá tétele, a hibák kiküszöbölése és az elektronikus jellemzők javítása a következő cél. A kutatást részben az Egyesült Államok védelmi minisztériuma pénzeli, de a vállalat kereskedelmi célú projektekben is kamatoztatja fejlesztéseinek eredményeit, partnerei között találjuk például a Sonyt, a Samsungot, az AU Optronicsot is. Az OLED technológia előnyei az LCD-hez képest közismertek, a fémszubsztrátum alkalmazása révén pedig ezek a kijelzők még strapabíróbbakká és könnyebbekké tehetők, ami főként a hordozható eszközök szempontjából kulcstényező.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés