Hirdetés

Előrelépés az OLED-kijelzők élettartamában

A Cambridge Display Technology bejelentette, hogy fontos előrelépést tett a szerves fénykibocsátó diódák (OLED) alkotta kijelzők fejlesztésében. Az OLED kijelzők számos előnnyel rendelkeznek: gyors képváltást, tág betekintési szögeket, magas kontrasztarányt biztosítanak, és az LCD megjelenítőktől eltérően háttérvilágítást sem igényelnek. A kísérletek nyomán több gyártó is rámutatott, hogy rendelkezésre állnak olyan technológiák, melyek révén elfogadható költségekkel tudják megkezdeni OLED kijelzők gyártását. A fejlesztések most elsősorban arra irányulnak, hogy a panelek élettartamát és színstabilitását javítsák az elvárható fényerő megtartása mellett.

A brit CDT első újdonsága a Sumitomo Chemicallal közösen kifejlesztett foszforeszkáló vörös, amely jelenleg rekorder saját műfajában: 100 cd/m2 kezdeti fényerő mellett félmillió óra az élettartama. (Az élettartam azt az időt jelenti, míg az OLED fényereje a kiindulási érték felére csökken.) 200, 300, illetve 400 cd/m2 fényerő mellett 125 000, 55 500, illetve 31 200 órás élettartamot adnak meg a fejlesztők. Mindeközben a hatásfokot is sikerült növelni, átlépve a 7 cd/A értéket. Minthogy a vörös a színes panelek esetében a legenergiaigényesebb összetevő, így a hatásfok javítása az egész panel fogyasztását jelentős mértékben csökkentheti.

A CDT második jó híre egy fluoreszkáló kék kifejlesztése, melynek élettartama 100 cd/m2-nél 150 000 óra. 200, 300 és 400 cd/m2 mellett ez érték 37 500, 16 700, illetve 9400 órára csökken, van tehát még min javítani, bár a hatásfok itt jobb, mint a vörösnél: 10 cd/A.


Nyomtatott OLED panel

Az új színkomponenseket a tintasugaras nyomtatás elvén alapuló módszerrel is fel lehet vinni a szubsztrátumra. A brit vállalat bő egy hónapja mutatta be egy olyan 14 hüvelyk képátlójú P-OLED kijelző prototípusát, melynek 1280x768 pixelét nyomtatófejek alkalmazásával több mint 30 millió "tintacsepp" felvitelével alakították ki. Bár az ötlet nem teljesen új – korábban az Epson készített hasonló eljárással nagyméretű OLED panelt –, a CDT saját fejlesztései eredményképp jutott a költséghatékony és már első nekifutásra is meglepően kis hibaarányú technológia birtokába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés