Hirdetés

Átlátszó OLED kijelző Potsdamból

Ebben az évben az OLED kijelzők globális forgalma mintegy 550 millió euróra rúgott, ami összértékben mintegy 60 százalékos növekedést jelent a 2004-es évhez képest, a leszállított kijelzők darabszáma pedig nagyjából megduplázódott. A jelenleg főként mobiltelefonokba és zenelejátszókba épített OLED kijelzők fénykora persze még csak azután következik, ám ennek előfeltétele néhány technológiai akadály elhárítása.

A Fraunhofer Intézet alkalmazott polimerkutatási részlege most újfajta felhasználási területek előtt nyitotta meg az utat az átlátszó OLED kijelzők megalkotásával. A polimerréteget árammal ellátó fémelektródák eddig túl vastagok voltak ahhoz, hogy elegendő fényt engedjenek át a panelen, zsugorításuk pedig az elektromos vezetőképesség romlásával járt. A potsdami kutatók újfajta elektródákat terveztek, így vékony és átlátszó megjelenítők alakíthatók ki. Bár konkrét technikai paraméterekkel az intézet közleménye nem szolgál, a tudóscsoport szerint a kijelző fényereje, élettartama és hatásfoka is kellően jó ahhoz, hogy belátható időn belül kereskedelmi termékekben láthassuk viszont a megoldást.

Az átlátszó kijelzőre olyan területeken lehet igény, ahol fontos az igénybe vehető felület információsűrűségének növelése. Hagyományos LCD panelekkel kombinálva például az OLED réteget használhatnák a többi információnál magasabb prioritású vészjelzések közvetítésére villogó felületek, szimbólumok formájában vagy más, kifinomultabb módon. Mivel a megjelenítő átlátszó, elvileg autók szélvédőjébe vagy épületek üvegfelületeibe is beépíthető, a fejlesztés alatt álló többszínű változat pedig további lehetőségeket biztosít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés