Grantsdale: DDR vagy DDR-II támogatással?

Az Intel a kétcsatornás DDR400-as memóriavezérlésű Canterwood és Springdale nevű lapkáit alig egy év múlva felváltja majd az 1066 MHz-es QDR-es Prescott és Tejas processzorokhoz szánt Grantsdale chipkészlettel. Ám úgy tűnik, csak ez a váltás a biztos - a pontos specifikációkat talán még maga az Intel sem döntötte el, vagy csak jól takargatja.

A japán Watch Impress internetes oldal munkatársai szerint a Grantsdale várhatóan csak a hagyományos PC2700 (DDR333) és PC3200 (DDR400) RAM-okat "kedveli" majd. Ez azt is jelentheti, hogy az Intel - biztos, ami biztos alapon - meghagyja magának azt a kiskaput, hogy ha mégsem sikerülne minden tökéletesen a DDR-II memóriákkal, a megjelenéssel akkor se késsen. Az alaplapgyártók így három termékváltozatot kínálhatnának: a négy DDR2/533 foglalatosat, a négy DDR400 síneset, vagy a két DDR2/533 és két DDR400 slotos "deszkákat". Technikailag az utóbbi sem tűnik kivitelezhetelennek, hiszen már jóideje kapni a Socket A, a Socket 478, de még a Socket 370-es processzorokhoz is DDR és SDRAM-foglalatokat kínáló alaplapokat.

Az is kérdéses, hogy AGP, avagy PCI Express és PCI-X sín lesz-e majd a foglalat a grafikus kártyák számára. Utóbbi eléggé valószínűtlen, ugyanis még csak a 3DLabs cég jelentett be ezt a szabványt támogató videokártyákat és, mint köztudott, ez a cég, nem az átlag-, sokkal inkább a profi felhasználóknak készít termékeket. Van tehát még bőven nyitott kérdés a Grantsdale-lel kapcsolatban...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés