Hirdetés

A legolcsóbb dual DDR megoldás Pentium 4-hez


Forrás: www.prohardver.hu

A nemrég bemutatott i875 (Canterwood), valamint a hamarosan érkező i865 (Springdale) chipsetek és a rájuk épülő alaplapok miatt mindenki kétcsatornás DDR lázban ég. Jogosan, hiszen a Pentium 4 platformhoz talán ez a legjobban illeszkedő memória interfész, az egycsatornás megoldások nem képesek lépést tartani a P4 magas FSB-je által támasztott sávszélesség igényekkel, a Rambus pedig - bár technológiailag passzolt a platformhoz - a saját arroganciája miatt lehullott a térképről. Most tehát mindenki a kétcsatornás DDR SDRAM mellé/mögé állt teljes vállszélességgel, és mint tudjuk, az Intelnek tisztes méretű válla van...

Az új Intel chipsetek valóban impozánsak, azonban sokan a szívükhöz kaptak az árak miatt. Bizony, az i875 drága lesz, és az i865 sem lesz filléres darab. Ellenben tény, hogy a maximumot fogják kínálni kategóriájukban.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy már eddig is létezett kétcsatornás DDR megoldás a P4 alá. Ott van például az Intel saját 7205-je (Granite Bay), ami szintén borzasztóan drága, ráadásul meghökkentően korszerűnek és izgalmasnak sem mondható. Valószínűleg egy kényszermegoldásként születhetett, ugyanis az Intel a szerverpiacra már régebben gyártott kétcsatornás megoldást, és az lett átgyúrva kommerszebb alkalmazásra - a siker azonban nem mondható átütőnek. Annál érdekesebb viszont a másik szereplő, a SiS, akinek 655-ös chipsetje szinte mindent tud, ráadásul szemtelenül olcsó is.


Forrás: www.prohardver.hu

A SiS655 legnagyobb hiányossága az új Intel chipsetekkel szemben, hogy a 800-as FSB-t nem tudja. Jó hír azonban, hogy a SiS is licenszelte az új buszt az Inteltől, így remélhetőleg nemsokára érkezik olcsóbb alternatíva az i875/865 párosra, sőt a VIA is elrendezte jogi huzavonáit az Intellel, így ők is minden bizonnyal jelentkeznek a piacon. Addig azonban aki olcsón akar kétcsatornás P4 laphoz jutni, nézze meg a SiS655-alapúakat.

A SiS mára már komoly szereplővé lépett elő a chipset piacon, így termékeivel nem csak a legolcsóbb alaplapokon találkozunk. Sőt, a 655 esetében éppen az a meglepő, hogy egyáltalán nem mondhatók olcsónak a vele szerelt lapok. Az ár-érték aránnyal persze nincs gond, hiszen a 655-ös lapok roskadoznak az extráktól, de sokaknak mégis meredek lehet a 30-40 ezres nagyságrendű árszint.

Nos, nekik készíti a Gigabyte a GA-8SQ800-at, egy többtagú sorozat "legfapadosabb" változatát. Lényegileg csak a legfontosabbak vannak a lapon: kétcsatornás DDR memóriavezérlő, 400/533 FSB támogatás, meg egy AC97 hangkodek. Ellenben mindezt nettó 23 ezer forint környékén megkapjuk kiskerben, ráadásul a szolid Gigabyte minőség és a 2 év garancia is szériatartozék. Mit is lehet mondani - akiknek csak a teljesítmény kell extrák nélkül: jelenleg nem is kell messzebbre menniük.

A Gigabyte termékeket a CHS Hungary forgalmazza.


Forrás: www.prohardver.hu

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés