Galaxy Tab blog: telefonálás a táblagéppel

Bevezetés

Ellentetétben sok másik piacon lévő tablettel, a Samsung Galaxy Tabbel telefonálásra is van lehetőségünk. Amikor megtudtam, hogy erre is képes a masina, egy téglányi, a fél arcot eltakaró gépet a füléhez szorító emberkét képzeltem el, de szerencsére szó sincs erről. Elsősorban azért, mert a készülékből hiányzik a telefonhangszóró, minek következtében a szó klasszikus értelmében (és az ahhoz tartozó, fentebb vázolt) testtrásban nem tudunk telefonálni; Koreában okosan felmérték, hogy ezzel a funkcióval az élcelődések céltáblájává tennék magukat, ezért kihagyták a dolgot. Kihangosítva vagy headseten keresztül viszont nyugodtan beszélgethetünk ismerőseinkkel.

A telefonkönyv

A Samsung mérökei összevonták a mobilokban lévő tárcsázó, kontaktlista és hívásnapló alkalmazásokat  egy programba, amely értelemszerűen a Phone nevet kapta. Nem kell megijedni, a felsoroltakra egyenként is képes a kütyü, de a Galaxy Tabnek nem a telefónia a fő profilja, valószínűleg emiatt sorakoztatták fel ezeket a funkciókat egy ikon alá, így a főmenüben kevesebb helyet foglal. Maga az alkalmazás öt almenüt tartalmaz, ezek között a felső sorban lévő füleket megérintve váltogathatunk. Az első a Dialer, azaz tárcsázó, amellyel egyaránt indíthatunk telefon- és videóhívást is. Ha elkezdjük begépelni a számot, a számbillentyűk feletti Kedvencek mezőben megjelennek a számnak megfelelő lehetséges kontaktjaink. A következő almenü a Logs, azaz a hívásnapló, ahol szűrhetjük a híváslistát (összes, nem fogadott, tárcsázott és fogadott), valamint az időtartamokat is kilistázhatjuk.

Ezt követi a Contacts almenü, azaz a telefonkönyv, amely képes megjeleníteni a táblagép memóriájában tárolt névjegyek listáját, valamint behúzhatjuk Google- és Facebook-fiókunk tartalmát is, de persze azt is megadhatjuk, hogy csak a telefonszámmal rendelkező ismerősöket pakolja be a szoftver, így nem kerülnek ide felesleges nevek. Az Android rendszerből adódóan a memória dinamikus, azaz gyakorlatilag annyi ember adatait menthetjük el, ahányét csak akarjuk, extra mezőkből is rengeteg van, tehát kisebb ember-adatbázist is felhalmozhatunk a Galaxy Taben. A névlista bal oldalán függőlegesen az ABC betűi találhatóak, a megfelelőt megérintve az adott betűvel kezdődő nevű bejegyzésekhez ugorhatunk, ezzel gyorsítva a keresgélést. A partnert kiválasztva  rá kell böknünk a hozzá tartozó fényképre, ekkor megjelenik egy menü, amelyből kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk tenni: hívás, videóhívás, üzenet, e-mail vagy akár át is ugorhatunk az illető Facebook-profiljára. A Phone alkalmazás maradék két almenüje a Groups, ahol csoportokba rendezhetjük kontaktjainkat, és a Favourites, amely a kedvenc partnereinket jeleníti meg.

Telefonálás

Mint említettem, két módot kapunk a telefonálásra, a kihangosítással kezdtem: a tablet nagyon jól szól, köszönhetően a megfelelő minőségű külső hangszóróknak. A táblagép annyira hangosra is állítható, hogy még a nagyothalló szomszéd is képben lesz a családi drámával, de a masszív hangerőért minőségbeli romlással kell fizetnünk, magasabbra tekerve rendesen elkezd recsegni az eszköz. A másik oldalon sem volt rossz a hangminőség, a gép mikrofonjától körülbelül fél méterre még alig érzékelhető torzulás a vevőnél, ezzel a résszel semmi probléma nem volt.

A telefonálást headsettel is kipróbáltam, ehhez két versenyzőt is használtam, az egyik a tartozék füles, a másik egy Bluetooth-on keresztül kommunikáló darab, a Nokia BH-504 volt. A gyári kiegészítő egy agybadugós példány, ebből kifolyólag egyeseknek kényelmetlen lehet a viselése, viszont a hangminőségével nem volt gond. A zsinóron található egy háromgombos kis távirányító is, mellyel a hangerő állítása mellett fogadhatjuk a bejövő hívásokat, illetve lerakhatjuk a telefont, ráadásul a zenelejátszót is irányítjatjuk segítségével. A hangminőség ugyanolyan volt a Nokia headsetjét használva, mint a tartozék fülessel, nem tapasztaltam eltérést, a különbség viszont kijön zenehallgatáskor: a finn gyártó headsetje sokkal jobb élményt nyújt a másik versenyzőnél. Igaz, nem is egy árkategóriába esik a kettő.

Konklúzió

A Galaxy Tabbel két módot is kapunk a telefonásra, melyek megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtanak, viszont véleményem szerint nem tudják helyettesíteni magát a mobiltelefont. Kezelése körülményes: ha a kihangosítást használjuk, mindenki ránk figyel a buszon, a headsetes megoldás viszont nem rossz. Egy szó mint száz, jópofa dolog, hogy a Galaxy Tab erre is képes, azonban ez véleményem szerint a többség számára egy kihasználatlan funkció marad a táblagépeken.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények