Galaxy Tab blog: billentyűzetes dokkoló

Bevezető

Nemrég volt egy bejegyzésünk, amelyben Galaxy Tab kiegészítőket teszteltünk, két dokkolót is megnéztünk: egy asztali tartót és egy autós készletet. Pár napja viszont kaptunk egy pakkot a Speedshoptól, amelyben egy újfajta dokkoló lapult, melynek különlegessége, hogy egy fizikai billentyűzetre épül.

A táblagépekhez nem ritka a klaviatúrával egybeépített dokkoló, hiszen egy ilyennel kiegészítve egész komoly kis munkaeszközt kaphatunk, sőt sokak szerint így egy miniszámítógéppé változtathatjuk a tabletünket. Utóbbi talán egy kicsit erős kijelentés, de az biztos, hogy kellemesebb és gyorsabb így a szövegbevitel, ráadásul tesztalanyunkra extra vezérlőbillentyűk is kerültek, így az alkalmazások közötti navigálás is gyorsabb lehet.

Samsung Galaxy Tab Keyboard Dock

Tesztalanyunk egy eredeti Samsung gyártmány (Samsung Original), egy klaviatúrával kiegészített dokkoló, mellyel akár digitális képkeretté is változtathatjuk a tabletet. Maga a billentyűzet fehér műanyagból készült, színe megegyezik a Galaxy Tab hátlapjának színével. Az állvány alján két gumicsík biztosítja a csúszkálásmentes használatot, a táblagép pedig stabilan illeszkedik a foglalatba, nem lötyög, nem dülöngél. A gombsor felett egy fekete műanyagból készült sáv található, itt illeszthetjük bele a táblagépet; ekkor egy hang figyelmeztet rá, hogy csatlakoztattuk a billentyűzetet, a rendszer pedig automatikusan átvált a fizikai szövegbeviteli módra, így nekünk a gombok püfölésén kívül semmi más dolgunk nincs.

A billentyűzet mellett egyéb interfészek is találhatóak az állványon, szám szerint pontosan kettő. A dokkoló hátsó felén jobbra egy 3,5 milliméteres kimenet figyel, a jobb oldalára pedig egy USB került, ugyanolyan, mint amilyen a táblagép alján is található, ezen keresztül tölthetjük a gépet, valamint a számítógépre is csatlakoztathatjuk az eszközt.

De térjünk rá a dokkoló legfontosabb részére, a billentyűzetre! A klaviatúra 83 gombot tartalmaz, szabványos QWERTY kiosztással. Nálunk egy német verzió járt, melyen a német nyelvnek megfelelő extra betűk is helyet kaptak, természetesen a magyar változat esetében magyar bónuszbillentyűk lesznek ezek helyett. A klasszikus billentyűk mellett extra gombokat is találhatunk, amellyel a Galaxy Tab funkcióit érhetjük el. Segítségükkel lezárhatjuk és feloldhatjuk a képernyőt, módosíthatunk a fényerőn, egy gombnyomással digitális képkeretté változtathatjuk a táblagépet, valamint a zenelejátszást és a hangerőt is vezérelhetjük. A Galaxy Tab alján lévő négy kapacitív gomb fizikai verziója is megtalálató az állványon, azaz van fizikai beállítások, készenléti képernyő, vissza és keresés billentyű is. A fő negatívum a billentyűk háttérvilágításának hiánya, azonban ha egy kicsit feljebb állítjuk a táblagép fényerejét, simán láthatjuk este is a gombokat, így ezt nem találtam annyira zavarónak.

A vázhoz hasonlóan a gombok is kemény műanyagból készültek, felületük nem csúszik, nyomáspontjuk megfelelő, szerencsére nem kell elemi erővel nyomogatnunk a billentyűket a kívánt hatás eléréséhez. Ismerek egy ősi bölcsességet: a legrosszabb minőségű fizikai klaviatúra is jobban használható, mint a legjobb virtuális billentyűzet, a gépelés sokkal gyorsabb és kényelmesebb egy fizikai eszközön, mintha a képernyőt kéne bökdösnünk. De a Samsung Keyboard Docknál nem ilyen szélsőséges a helyzet, maga a billentyűzet is igen jó minőségű, az egyik legjobb (és legértelmesebb) kiegészítő a Tabhoz.


Összességében elmondható, hogy a koreai gyártó dizájnerei és mérnökei jó munkát végeztek: az állvány színvilága és anyaghasználata jól harmonizál a Galaxy Tabbal, a két eszközt összerakva alig látsznak az átmenetek, tökéletesen passzolnak egymáshoz. Maga a billentyűzet is igen jó minőségű, kellemes gépelési élményt kínál, a beviteli sebesség a többszörösére nőhet a segítségével. Az ára egy kissé borsos, 19 900 forintot kell leszurkolnunk érte. Ez kicsit (vagy nem is kicsit) soknak tűnhet, azonban a gyári tartozékokkal mindig ez a helyzet, cserébe viszont egy jól használható eszközt kapunk, talán a leghasznosabb kiegészítőt a Galaxy Tabhoz.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények