Galaxy Tab blog: a készenléti képernyő testreszabása

Bevezető

Az Android rendszer egyik legnagyobb erénye a testreszabhatóság, egy minimális utánanézés után úgy át lehet rajzolni a felhasználói felületet, ahogy a felhasználó szeretné. Az alap rendszerben viszonylag kevés, erre szolgáló beállítást találunk, a teljes potenciál eléréséhez az úgynevezett third party, azaz külső fejlesztésű alkalmazásokhoz kell nyúlnunk.

A mai bejegyzésben négy ilyen, úgynevezett alternative launcher alkalmazást vesézünk ki: az alábbi bekezdésekben tiszteletét teszi a LauncherPro, az ADW Launcher, a GO Launcher EX és a Zeam is, melyek nagy előnye, hogy mindegyikből létezik egy ingyenes verzió.

LauncherPro

Első versenyzőnk, a LauncherPro talán a leginkább közkedvelt az alternatív launcherek körében. Ez nem is csoda, hiszen rettentően gyors, sok testreszabási lehetőséggel rendelkezik,  témázható, ráadásul létezik belőle ingyenes verzió is. Utóbbiból hiányoznak az extra widgetek, viszont alig 3 dollárért miénk lehet a teljes változat, amely hét egyedi és hasznos minialkalmazást is tartalmaz egy Facebook klienstől elkezdve egy alternatív naptáron át az egyéni kontaktlistáig.

Bár a Galaxy Tab gyári témájának lapozási sebességével eddig sem volt problémám,  az animációk néhány kivételtől eltekintve akadásmentesek voltak, a  LauncherPro még magasabbra teszi a lécet, az áttűnések és a görgetések még gyorsabbnak és folyamatosabbnak hatnak. A testreszabási lehetőségeink pedig elég komolyak, az erre szolgáló menüt a főképernyőn (amelyből maximum hét darabunk lehet) megnyomott beállítások gomb segítségével csalhatjuk elő. A készenléti képernyő alján lévő tálcát is saját ízlésünkre formálhatjuk, a három előre definiált háttéren (üveg, froyo, széles froyo) kívül akár saját képet is megadhatunk. A dokkolón egyszerre öt ikon  látható, viszont a lista vízszintesen görgethető, így tetszőleges számú alkalmazással népesíthetjük be. Természetesen itt is működik az a funkció, amelyet a főképernyőt két ujjal megérintve varázsolhatunk elő, ekkor az összes készenléti képernyő kicsinyitett változatát látjuk egyszerre.

A LauncherPrót használva a főmenü kinézete is megváltozik, az alkalmazások egyetlen, függőlegesen görgethető panelen láthatóak, amelyet 2D vagy 3D nézetben használhatunk. A 3D-től azért nem kell hasra esni, senki ne gondoljon Ubuntu-szintű felhasználói felületre, kicsit parasztvakítás-szaga van a dolognak: az effekt mindössze annyi, hogy a felső és az alsó sávban "felgyűrödnek" az éppen nem látható ikonok.

ADW Launcher

A másik közkedvelt alternatív applikáció az ADW Launcher névre hallgat, melynek funkcionalitása hasonló a fenti alkalmazáshoz, viszont jóval kevesebb testreszabási lehetőséget kapunk. Ettől függetlenül irdatlan gyors a cucc, röccenésmentesen lehet vele lapozni, görgetni és scrollozni.

A készenléti képernyő változása nem annyira szembetűnő, mint a LauncherPro esetében, extra minialkalmazásokt nem kapunk, csak a dokkoló dizájnja és viselkedése változik meg, és utóbbi kimerül az automatikus elrejtésben. A főképernyők kicsinyített listázása természetesen itt is működik, a további rendezéseket és a lapok menedzselését pedig egy egyéni kezelőfelületen végezhetjük (ez a negyedik képen látható, az elrendezés kísértetiesen hasonlít a Samsung-féle bada operációs rendszerben láthatóhoz), amelyet a beállítások menü edit fülét megérintve varáozsolhatunk elő. Természetesen a főmenü is új kinézetetet kapott, rögtön kettőt is: az egyik egy vízszintesen görgethető panellánc, a másik pedig egy függőleges irányban tologatható lista.

GO LauncherEX

A harmadik versenyző a manapság egyre közkedveltebb GO LauncherEX, amely szépen lassan megközelíti (és bizonyos téren, például a témázásnál le is előzi) funkcionalitásban az etalonnak mondott LauncherPrót. Rengeteg beállítási lehetőséget kapunk, szinte mindent a kedvünkre változtathatunk,  még az animációk sebességét is átszabhatjuk. Természetesen saját, vízszintesen lapozható dokkolópanelt is tartalmaz három beépített témával, valamint egyéni hátteret is beállíhatunk a tálcához.

A főmenüt is kedvünkre átszabhatjuk, bár ezen a téren még mindig a LauncherPro az etalon, legalábbis dizájn terén. A menü három kategóriára van osztva (összes alkalmazás, legutoljára használt és jelenleg futó), ezek között a fülekre kattintva válthatunk. Két nézetet kapunk, a kínálat a szokásos: egy függőlegesen görgethető és egy oldalra lapozható lista, mindkettőhöz beállíthatunk saját háttérképet, megadhatjuk, hány alkalmazás legyen látható oldalanként, elrejthetjük az alkalmazások neveit stb. További jópofa dolog, hogy átállítható a Home gomb és a két egyedi érintési mozdulat viselkedése (ezekhez az ujjunkat lefele, illetve felfele kell húznunk a képernyőn), valamint a saját betűtípusok használata.

Az alkalmazáshoz elérhető az Android Marketen egy további bővítés, a GO LauncherEX Notification, amellyel a dokkolóban elhelyezett ikonokat pimpelhetjük fel; a telepítés után az Üzenetek, Híváslista és GMail ikonok felett számszerűen megjelenik, hogy hány olvasatlan üzenetünk, e-mailünk, illetve mennyi nem fogadott hívásunk van. Egyébként nem ez az egyetlen beépülő a GO LauncherEX-hez, rengeteg további kiegészítést lehet letölteni a programhoz, jellemzően egyéni témákat. A témák kezelésére külön menüpontot is kapunk, ezen a téren is nagyon erős az alkalmazás.

Zeam

Végül, de nem utolsósorban következzen a Zeam, ami egy minimalista, emiatt rettentő gyors alkalmazás. Versenytársainál sokkal kevesebb beállítással operál, különlegességei kimerülnek a teljes képernyős módban (azaz a felső státuszsáv elrejtésében) és a főmenü hátterének átlátszóságában.

Az alsó dokkolópanel itt is görgethető vízszintesen, valamint hat  előre definiált tálcaháttérképből is választhatunk, ám az egyedi kép sajnos kimaradt a kínálatból. A főmenü csak egyetlen nézetben használható: egy függőlegesen görgethető rácsot kapunk, amely hét sorban, soronként négy ikonnal jeleníti meg az alkalmazásainkat. A lapozási sebesség nagyon gyors, a főmenü is hasít, összességében elmondható, hogy sebesség terén nagyon ott van a Zeam.

Összegzés

Mind a négy kipróbált alkalmazás remekül teljesített, viszont a tesztből is kiderül, hogy a LauncherPro magasan a mezőny felett jár testreszabási lehetőségekben, ráadásul a teljes változatban kellemes bónusz minialkalmazásokat is kapunk pár dollárért cserébe. A másik kedvenc a Zeam, amely pont az egyszerűsége és a minimalizmusa miatt nyerte el a tetszésemet, de igazából mind a négy program jól teszi a dolgát, a választás egyéni preferencia kérdése.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények