Galaxy Tab blog: januári játékajánló

Bevezetés

A mai bejegyzésben néhány kellemes játékot fogunk szemügyre venni, amelyek többsége elérhető az Android Marketről, így a legtöbb androidos gépen futtathatóak, azonban teljesen más az élmény, ha egy nagyobb felbontású és képátlójú eszközön kockul velük az ember. Csapjunk is bele!

Gun Bros

Az első versenyzőnk a Gun Bros, amely ismerős lehet az iPhone-tulajdonosok számára, mivel az alkalmazás iOS-re is megjelent. Ez egy klasszikus shoot-em up típusú játék, azaz csak mennünk kell körbe-körbe, és halomra lőni a hordákban támadó robotokat, alieneket, mutánsokat, katonákat és egyéb szörnyszülötteket. A történetre (mert hogy olyan is van) nem sok szót vesztegetnék; a Percy és Francis Gun névre hallgató zsoldosokat irányíthatjuk, akik a F.R.A.G.G.E.D. nevű speciális egység tagjai. Feladatuk megvédeni az univerzumot a fenyegetéstől, azaz minél több ellenséget mészárolva minél jobb fegyverekre és páncélokra szert tenni; hiába no, kemény az intergalaktikus zsoldosok élete.

A játék grafikája szépnek mondható, a hangok is kellemesek, minden adott egy önfeledt hentelésre. A kiválasztott katonánkat a képernyő bal és jobb alsó sarkában lévő kontrollerekkel irányíthatjuk: a bal oldalival mozgunk, a jobb szélsővel pedig lőhetünk. A társunk, akarom mondani a fegyvertestvérünk folyamatosan követ minket és golyózáporával próbál segíteni a csatában; a valóságban inkább az élő pajzs funkciót tölti be. A harc 11, egyre keményebb ellenfelekkel telepakolt bolygón zajlik, mindegyik más grafikával és rá jellemző flórával és faunával, vagyis tereptárgyakkal és szörnyekkel rendelkezik. A küldetések (értsd: hentelések) után Xplodium kristályokat kapunk, amiket pénzzé téve jobb és erősebb fegyvereket, páncélokat és egyéb kiegészítőket vásárolhatunk magunknak.

Ninja Kaka: Fruit Dojo

Aki a név hangása miatt egy távolkeleti vécésnéni-szimulátorra asszociálna, téved, a játék a Fruit Ninja nevű program androidos átiratát takarja. A játékmenet nagyon egyszerű, valaki alulról dobálja fel a gyümölcsöket, amit nekünk egy érintéssel ketté kell vágnunk. Egy vágással több gyümölcsöt is szétszabdalhatunk, ezt hívják kombónak, és természetesen plusz pont jár érte. Jelenleg három játékmód érhető el, a Time Mode-ban adott idő alatt kell minél több gyümölcsöt trancsíroznunk, a Bomb Mode hasonló ehhez, csak láthatatlan gyümölcszsonglőrünk bombákat is bevet ellenünk, amiket természetesen el kell kerülni. A harmadik (Smash Mode) lényege, hogy a gyümölcsöket minél több darabra kapjuk szét, természetesen közben vigyázvunk kell a fel-felröppenő bombákra is.

Amilyen egyszerű, annyira addiktív: letöltés után ki akartam próbálni, "csak pár kört tolok" felkiáltással, aztán hirtelen arra eszméltem, hogy el is telt egy óra. Grafikája rajzfilmszerű, inkább aranyos, mint szép, a hangok sem túl fantáziadúsak: főleg kardsuhogást és gyümölcsök toccsanását fogjuk hallgatni játék közben. Legjobb eredményeinket természetesen számon tartja az alkalmazás, a pontszámokat interneten is összehasonlíthatjuk a többi játékoséval.

Need for Speed Shift

Emlékszem, először a bada fejlesztői napon találkoztam a játékkal, ami akkor egy Samsung Wave-en futott, és az elém táruló grafikától jó pár percig nem kaptam levegőt. Bár nem vagyok kimondottan nagy rajongója az autós játékoknak, az Electronic Arts mobil divíziója által fejlesztett autóverseny elnyerte a tetszésemet. Az alkalmazást a Samsung saját alkalmazásboltjából, a Samsung Apps-ből tölthetjük le, ezt érdemes mobilnet helyett WiFi-n megtenni, hiszen jókora méretű pakkot le kell rántanunk hozzá.

A grafika rettentően szép, a hangok nagyon kellemesek, az irányítás is kiváló: az autónkat a táblagép döntögetésével tudjuk kormányozni. A képernyőt megérintve további akciókra van lehetőségünk: a fék ikonnal értelemszerűen fékezni tudunk, a kis palackkal nitrót fecskendezhetünk a motorba (azaz masszívan felgyorsul tőle a kocsi), két ujjunkat a képernyőn egyszerre lefelé húzva megállíthatjuk a játékot, a kamera ikonnal pedig a nézőpontokat váltogathatjuk. Utóbbiból hármat kapunk: egy olyat, ahol csak az utat látjuk, egy belső nézetet és egy felső kameraállást; nekem leginkább az utóbbi jött be, de ízlések és pofonok. A versenyeken az elért helyezéstől függően pénzjutalomban részesülünk, amivel fejleszthetjük, vagy akár le is cserélhetjük a verdánkat.

Angry Birds Seasons

Az utolsó játék gondolom mindenkinek ismerős, igazán azért került be ide, mert teljesen más élmény egy nagyképernyős eszközön játszani vele, mint egy tenyérnyi telefonon. Míg utóbbin gyakran alig lehet célozni, nem látjuk az egész pályát, a Samsung Tabon nincs ilyen probléma, szó szerint könnyebb rajta végigjátszani, olyan, mintha lejjebb állítottuk volna a nehézségi fokozatot. A Seasons verzióban téli sapkát vesznek kedvenc mérges madaraink, hogy a hóval borított pályákon lövöldözzük velük a fázós zöld disznókat; vigyázat, a játék függőséget okozhat, jelen sorok írójának majdnem a záróvizsgája múlt rajta!

Mint említettem, a felsorolt játékok többsége elérhető egy "sima" androidos készülékre is, viszont teljesen más ugyanazzal játszani egy nagyfelbontású, 7 hüvelykes képátlójú gépen, mint egy aprócska kijelzőjű telefonon. Olyan alkalmazásokat próbáltam összeszedni, ahol érezhető ez a különbség a nagyobb felbontás vagy az egyszerűbb irányítás miatt. Ha a tisztelt olvasók szívesen látnak további játékajánlókat, jelezzék a fórumban, máskor is örömmel beiktatunk egy-egy ilyen posztot.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények