Fujitsu blog: megújult a Lifebook E5 család

A friss, hetedik generációs Core i processzor mellett néhány apró részletet is finomítottak.

Frissítette vállalati szférába szánt, középkategóriás notebookjait a Fujitsu. A Lifebook E5 család a Lifebook E7 csúcsmodell egyszerűsített változata, de ugyanúgy megvan benne minden technikai extra, vagyis a dokkolhatóság, a második akkumulátorra vagy 2,5 hüvelykes merevlemezre cserélhető optikai meghajtó, az ujjlenyomat- és SmartCard-olvasó, illetve a mobilinternet modem. Külseje kicsit vaskosabb az E7-nél, ugyanis alumíniumot és magnéziumot használó, kompozit anyagok helyett egyszerűbb műanyagból készült a gépháza.


[+]

Ezúttal is a Fujitsu hagyományai szerint folyt a tervezés, tehát az ergonómiára és a használhatóságra helyezték a hangsúlyt, a bevált dolgokon nem változtattak. Ennek köszönhetően az új Lifebook E5 széria fizikailag szinte teljesen azonos az előzővel; a 14 és a 15,6 hüvelykes verzió is több mint valószínű, hogy pontosan ugyanazt az alaplapot és belső kialakítást használja, ugyanis csatlakozóik elrendezése és a fenéklemezen lévő szerviznyílások helye is megegyezik. Ugyanolyan az akkumulátoruk is, ami a dokkolóhoz hasonlóan kompatibilis az előző generációs Lifebook E5 és E7 laptopokkal, illetve a Celsius H mobil munkaállomásokkal.

Lifebook E547
Lifebook E547 [+]

Hardver terén a hetedik generációs Core i processzorok jelentik az újítást. Ezúttal is a kétmagos, négyszálas, 15 wattos TDP fogyasztási osztályba tartozó modelleket választották, a Core i5 és i7 kérhető vállalati szinten hasznos vPro platformmal is. A DDR4 memóriát két foglalat várja, így 32 GB a maximuma. Sajnos M.2 SSD aljzat nincs, ha HDD-t és SSD-t is szeretnénk, akkor az optikai meghajtót kell beáldoznunk, ami azért így 2017-ben már nem olyan fájdalmas dolog. Az optikai meghajtó egyetlen mozdulattal kivehető, és nem csak adattár, hanem akku is rakható a helyére. Érdekes, hogy nincs USB Type-C csatlakozó, de legalább mind a három hagyományos USB aljzat 3.0-s. A 15,6 hüvelykeshez jár opcionálisan soros port.

Lifebook E557
Lifebook E557 [+]

A 15,6 hüvelykes Lifebook E557-hez és a 14 hüvelykes E547-hez sem kínálnak különálló grafikus alrendszert, az 1366x768 vagy 1920x1080 pixeles, matt felületű kijelzőt mindkét méret esetén az Intel HD Graphics 620 IGP hajtja meg. A két modellnek hasonló az árazása is. Intel Core i5-7200U processzorral, 8 GB memóriával, 256 GB-os OPAL támogatású SSD-vel, mobilinternet modem előkészítéssel (az antennák benn vannak, de a modemet külön kell megvásárolni), ujjlenyomat- és SmartCard-olvasóval, 72 wattórás akkumulátorral és három év garanciával 290 000 forintba kerülnek, Windows 10 Próval az ár 340 000 forintra emelkedik.

Azóta történt

Előzmények