Fujitsu blog: íme, a világ legkönnyebb 13 hüvelykes notebookja!

A Fujitsu sosem arról volt híres, hogy értelmetlen leg-leg számokkal reklámozza magát. Ahelyett, hogy a legvékonyabb, egy szigorú pillantástól is meghajló laptopon fáradoztak volna, inkább megcsinálták a legkönnyebbet, ami utazás közben tényleg hasznos lehet. Ma egy átlagos, 13,3 hüvelykes notebook másfél kilogrammos, de az olyan légies modellek, mint a Lenovo LaVie Z (848 gramm) vagy az LG Gram 13 (980 gramm) le tudnak menni az egy kilós határ alá.


(forrás: PC Watch) [+]

A Fujitsu Japánban bemutatott Lifebook UH75/B1 modellje viszont még tovább megy, ugyanis mindössze 777 grammot nyom. Ezt a mondhatni tablet kaliberű tömeget egy újfajta megnézium-lítiumötvözettel érték el, ami a szokásos alumíniumötvözet súlyának csak a felét nyomja azonos szilárdság mellett, és a korábban használatos magnéziumötvözeteknél is könnyebb. A vékonysági bolondériába nem mentek bele a japánok, a 309 × 212,5 mm alapterületű gépház 15,5 milliméter vastag, és ugyan kihajtogatós kialakításban, de még a Gigabit Ethernet port is ráfért az oldalára két hagyományos és egy Type-C USB 3.0 port, illetve SD kártyaolvasó társaságában.


(forrás: PC Watch) [+]

Meg kell viszont említeni, hogy az alacsony tömeg érdekében az akkumulátor méretét 25 Wh-ra redukálták, de a takarékos, hetedik generációs Core i processzorra, M.2 foglalatos SSD-re és Full HD felbontású kijelzőre alapozó laptop a gyártó szerint akár a nyolcórás üzemidőt is elérhet. Emellett kapható 50 wattórás áramforrással, ami az üzemidőt megduplázza, és még így is csak 913 grammot nyom a készülék. Árazásáról, piacra lépéséről egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények