Megújultak a Fujitsu notebookjai

A napokban zajlott a Fujitsu Forum 2016 rendezvény, melyen ugyan a vállalati technológiáké és szolgáltatásoké volt a főszerep, de bemutatkoztak a hetedik generációs Core i, tehát Kaby Lake processzorokkal ellátott laptopok is. A japán vállalat tartotta magát a korábbi gyakorlathoz, a bevált dolgokon nem változtatott. A kétmagos, 15 wattos TDP fogyasztási osztályba tartozó, hetedik generációs Core i processzorokkal szerelt Lifebook E5 és Lifebook E7 külsőre teljesen azonos az előző generációval, csak a név végére került a hatos helyett hetes.


Fujitsu Lifebook E5 Fujitsu Lifebook E5
Fujitsu Lifebook E5 [+]

A felállás is a szokásos, 13,3, 14 és 15,6 hüvelykes modelleket kapunk minden elképzelhető vállalati extrával. Apró, de sokak számára jelentős részlet, hogy immár a Lifebook E5 családhoz is kérhető pöcökegeres billentyűzet. Megkapta az új processzorcsaládod az alapszintű Lifebook A557-is, de ettől eltekintve telesen azonos az A556-os elődjével. Hasonló a helyzet az egyik kedvencünkkel, a vékony, de nem túlvékonyított, 13,3 hüvelykes Lifebook S936-tal is. Utódja, az S937 csupán új generációs processzorával különbözik tőle, de eddigi tapasztalataink szerint ez a különbség teljesítmény és akkumulátoros üzemidő kapcsán is elég jelentős.

Fujitsu Lifebook S937
Fujitsu Lifebook S937 [+]

Lényegesen kibővült a vékony laptopokat csoportosító Lifebook U széria. Az ötödik generációs Core i processzorú U745 után nem jött Skylake alapú U746, ebből arra gondoltunk, hogy talán felszámolják a sorozatot. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat, ugyanis idén három új Lifebook U-ról rántották le a leplet. A legkisebb és kompaktsága miatt talán legérdekesebb darab a 12,5 hüvelykes Lifebook U727. A két centiméternél vékonyabb, 1,3 kilogrammos indulótömegű laptop csak M.2 SSD-vel kérhető, kijelzője Full HD felbontású is lehet, nem hiányzik belőle a mobilinternet modem, akkumulátora pedig tisztességes, 45 wattórás. Az áramforráshoz, memóriához és SSD-hez a fenéklemezen lévő szerviznyílásokon keresztül hozzá lehet férni.

Fujitsu Lifebook U727 Fujitsu Lifebook U727
Fujitsu Lifebook U727 [+]

A fekete színű gépház felső részei fémből készültek, a fenéklemez a bemutató példányokon műanyagnak tűnt. A csuklótámaszra PalmSecure vénaszkenner kérhető, és van SmartCard kártyaolvasó opció, továbbá természetesen TPM modul, illetve vPro platform. Ki kell még emelni az USB Type-C portot is. Két nagyobb testvért is kapott a Lifebook U727 tizennégy és tizenöt hüvelykes méretben. A Lifebook U747 megnövelt méretétől és 1,55 kilogrammos indulósúlyától eltekintve azonos a legkisebbel. A Lifebook U757 amellett, hogy a legnagyobb, és 1,8 kilogrammos indulótömegével a legnehezebb, már 2,5 hüvelykes merevlemezt is fogad, billentyűzetének pedig van numerikus része. Legfeljebb Full HD felbontású kijelzőjét csak az Intel IGP hajtja.


Fujitsu Lifebook U747 és U757 Fujitsu Lifebook U747 és U757
Fujitsu Lifebook U747 és U757 [+]

Utódot kapott a Stylistic R726 kettő az egyben nagy tablet is. Ennél a modellnél is csak a központi egységet cserélték, ami valószínűleg nem csak a teljesítményre és akkumulátoros üzemidőre, hanem az aktív hűtésre is komoly hatással lesz. Kár, hogy nem változtattak a 12,5 hüvelykes kijelző 16:9-es oldalarányán, és a háttérvilágításos, a Surface Pro 4 rögzítési megoldásához jobban hasonlító billentyűzetet is szívesen láttunk volna. Részleteket egyelőre nem árulhatunk el, de a kulisszák mögött láttunk további, igencsak érdekes Fujitsu laptopújdonságokat is, melyek várhatóan tavasszal mutatkoznak majd be.

Fujitsu Stylistic R727
Fujitsu Stylistic R727 [+]

Azóta történt