Hirdetés

Friss adatok a Broadwell lapkákban található IGP-kről

Az Intel a mobil piacra szánt Broadwell lapkákat nagyjából a következő év közepén jelenti be, így nyáron már épülhetnek rá notebookok. Az asztali megoldások esetében továbbra is az a terv él, mely szerint csak egy-két Broadwell-K jelzésű modell lesz az év végén, igen combos IGP-vel kifejezetten a játékosoknak szánva. A notebookok esetében azonban az előkészületek már zajlanak, így a gyártók számos friss információt kaptak a lapkák által használt IGP-ről, mely a Gen8 architektúrára épül majd. Utóbbiról korábban már írtunk egy rövid hírt, és úgy néz ki, hogy a funkcionalitásra vonatkozó adatok helyesnek bizonyultak.

A feldolgozók számáról ugyanakkor korábban nem volt lényeges adat, viszont az Intel friss dokumentuma megemlíti, hogy a Broadwell GT2 és GT3 konfigurációja 20%-kal több EU-t tartalmaz a Haswell GT2 és GT3 dizájnjához képest. Az új lapkánál tehát rendre 24 és 48 feldolgozóra lehet számítani, de ezúttal azt is bele kell kalkulálni az adatokba, hogy az új egységek megváltoztak a korábbiakhoz képest. Arról sajnos továbbra sincs adat, hogy milyen módosítások történtek a feldolgozókon belül, de annyit sikerült megtudnunk, hogy alapvetően a fejlesztések a compute teljesítmény növelését célozták meg. Ebből a szempontból a Gen7.5 architektúra is elég jónak számított, de az új generációs konzolokban található GCN architektúra miatt erre nagyon gyúrni kell, mivel a fejlesztők is a compute erő kihasználására startolnak majd rá. Nem mellesleg az Intel továbbra is OpenCL-t használó játékokat szeretne látni a piacon, hogy a lapkákba integrált grafikus vezérlő általános számítási teljesítménye is kihasználható legyen. Úgy tudjuk, hogy a cég jelenleg több fejlesztővel is együttműködik, hogy ez megvalósuljon.

A Broadwell lapka esetében az OpenCL annyira nagy hangsúlyt kap, hogy az 1.2-es felület támogatása alap lesz, de ez várható volt. Viszont bizonyos modellek képesek lesznek kihasználni az érkező OpenCL 2.0-t is. Utóbbit sajnos nem mindegyik hardver támogatja, de információink szerint az Intel talált arra módot, hogy az eDRAM-mal rendelkező Broadwell termékek működjenek az új funkciókkal is. Az eDRAM nélküli megoldásoknál elvileg nem támogatható az új API. Sajnos az OpenCL 2.0 leírása kissé zavaros a memória egységes kezelése szempontjából, de elképzelhető, hogy a Khronos Group elfogadja majd az Intel ugyan nem szokványos és nem is teljesen logikus, de elvben működőképes megoldását is.

A dokumentáció szerint a Broadwell IGP-je a DirectX 11.1-es és az OpenGL 4.2-es API-t támogatja. Elvi szinten már a Haswell IGP-je is képes a DirectX 11.2 és az OpenGL 4.4 támogatására, de esélyes, hogy az Intel még nem döntötte el, hogy ehhez készítenek-e drivert, így az új fejlesztésnél is inkább csak azokat az API verziókat jelölik meg, amelyeket biztos támogatni fognak. Később a lécet feljebb lehet tolni, de úgy néz ki, hogy egyelőre csak annyit ígérnek, amennyit a meghajtók fejlesztésére szánt költségvetésből biztosan képesek hozni. Újítás lesz még a VP8 kodek és az SVC kiterjesztés hardveres gyorsításának kezelése, illetve a WiDi Pro szolgáltatás.

A Broadwell egyébként a Haswellhez hasonlóan be lesz sorolva különböző kategóriákba. A H most is az erős megoldásokat jelöli eDRAM-mal, viszont a vezérlőhíd nem a lapka tokozásán kap helyet, hanem külön. Ezért a Smart Sound technológia letiltásra kerül. Az U és az Y sorozatban már aktív az utóbbi rendszer, de hiányzik az eDRAM, viszont egy tokozáson lesz a vezérlőhíd és a fő lapka. A fogyasztás szempontjából a termékek 4,5 és 47 watt közötti energiát igényelnek majd, amely értékek bizonyos mértékig konfigurálhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés