Az év végére csúszik az Intel Broadwell?

A Broadwell kódnéven ismert fejlesztés a korábban még tavaszra tervezett rajtot hivatalosan is lekéste, hiszen az Intel még az előző évben bejelentette, hogy a gyártás felfuttatása gondokba ütközött, így egy negyedéves csúszással számolnak. Ezzel új célkitűzéssé vált az első mobil Broadwell termékek biztosítása az iskolakezdés idejére. Technikailag ez nyári startot igényelne, amivel a partnerek augusztusban piacra is dobhatnák az új notebookokat. A DigiTimes beszállítóktól származó információi szerint ez valószínűleg nem fog megtörténni, így az új start az év végén lesz esedékes, de a linkelt oldal szerint csak limitált mennyiségben elsősorban az U és Y sorozatú mobil megoldásokra szűkítve.

A DigiTimes információi szerint a pletykált csúszás részben annak köszönhető, hogy túl sok Haswell platformra épülő termék áll még a raktárakban, amelyektől előbb érdemes megszabadulni. Eközben a SemiWiki úgy tudja, hogy még mindig a gyártástechnológia a gond. Mint ismeretes, Daniel Nenni számolt be először az Intel 14 nm-es eljárásának problémáiról és a Broadwell csúszásáról, melyet az Intel pár héttel később el is ismert. Az alábbi linken ugyanarra a forrásra hivatkozva továbbra is gyenge kihozatalról ír. Állítása szerint a probléma forrása a litográfiában keresendő. Az Intel a 14 nm-es gyártástechnológia esetében a jobb tranzisztorsűrűségért tett erőfeszítéseket, amelyek a különböző trükkökkel felturbózott, 193 nanométeres litográfiai berendezéseinek komoly megpróbáltatást jelentenek.

Az Intel stratégiája a litográfiai berendezésekre vonatkozóan nem meglepő, mivel a cég mindig is sokat kockáztatott a fejlesztéseivel, hogy a lehető legkésőbb váltsanak a legújabb és legkorszerűbb eszközökre, ami a kiadások szempontjából nyilván nagyon előnyös volt. Az EUV (extrém ultraibolya hullámhosszú) litográfiát is 10 nm-en szeretnék bevezetni, miközben a többi félvezetőgyártó szerint 14 nm-en már szükség van a modernebb levilágításra.

Azt sajnos nem tudni, hogy ha a fentiek igazak, akkor a változás az asztali piacot mennyire fogja érinteni. A legutóbbi útiterv alapból az év végére tette az LGA1150-es tokozású Broadwell-K megoldásokat, fenntartva persze a jogot, hogy ez bármikor megváltozhasson. Az biztos, hogy a mobil piac élvez kiemelt figyelmet, így ha változások lesznek, akkor az asztali megoldások szorulnak majd háttérbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés