Hirdetés

A Broadwell kiegészíti a Haswellt az asztali piacon

Már egy ideje tudni lehet, hogy az idén megjelent Haswell architektúrára épülő asztali processzorok a következő évben lényegében csak egy frissítést kapnak, ami pár új modellt jelent, de ezt leszámítva semmi extrát nem érdemes várni. A 2014-es esztendő végén azonban befut az LGA1150-es tokozású Broadwell is, ami csak K-s, azaz szorzózártól mentes verzióban lesz elérhető. A legfrissebb adatok szerint a Haswell úgymond a hagyományos vonalat viszi tovább, míg a Broadwell inkább az IGP teljesítményére gyúr.

Jelen állás szerint csak Core i5 és i7 variánsok érkeznek. Mindkét opció négy processzormagot rejt, de előbbi 4, míg utóbbi 6 MB-os megosztott L3 gyorsítótárat kap, illetve a Core i7 esetében a Hyper-Threading is aktív. Természetesen a Turbo Boost sem marad ki, ami ezúttal lényeges, mivel az alapórajel 3 GHz körül lesz. Ennek az oka, hogy a lapkában az IGP kapja a főszerepet, mely a Gen8 architektúrára épül, és nagyjából kétszeres sebességet kínál majd az aktuális legjobb megoldáshoz képest.

Információink szerint az Intel az asztali Broadwellel két réteget próbál megcélozni. Az egyik az alkalmi játékosok piaca, akik apró gépet szeretnének, akár VGA nélkül, így a grafikus teljesítmény jól jön. A másik réteget a hardcore játékosok képviselik, mivel az IGP nem csak a grafikára jó, hanem általános számításokra is, mint a fizika vagy a mesterséges intelligencia gyorsítása, illetve még számos lehetőség szóba jöhet. Mivel a konzolok is ilyen irányba fejlődtek, így jó esély van rá, hogy a PC-s portokban is szükség lesz az IGP általános számítási képességeire, és ez a legfőbb oka annak, hogy a LGA1150-es tokozású Broadwell termékek nagyon erős megoldást kapnak eDRAM-mal kiegészítve.

Itt a játékosoknak persze óhatatlanul dönteniük kell, de valószínűleg az Intel sem tudja pontosan megjósolni, hogy a processzor vagy az IGP ereje lesz a meghatározó, így biztonsági szempontból mindkét lehetőséget lefedik. Tekintve, hogy nem mindegyik játék használja majd általános számításra az IGP-t, így reális alternatíva a hagyományos vonalat fenntartani a felfrissített Haswellel.

Kiderült még, hogy az LGA1150-es tokozású Broadwell termékekhez új alaplap kell majd, melyeket a gyártók a következő év folyamán piacra is dobnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés