Hirdetés

Először szerverekbe jön az Intel Skylake

Az Intel háza tájáról aránylag sok híresztelés érkezik az eredeti útitervek módosításáról, ideértve, hogy nem lesz Broadwell az asztali piacra, és ehhez hasonló információk. Ahogy persze a pletykáknál szokás viszonylag sűrű a változás is. A tényleges útiterv összerakását az Intel sem könnyíti meg az egymásnak ellentmondó híresztelésekkel, így mára gyakorlatilag senki sem tudja biztosan, hogy a Haswell után mire lehet számítani. A legfrissebb gyártói adatok szerint azonban kezd körvonalazódni a vállalat jövőképe. A mobil piac tartja magát az eredeti útitervhez, így a következő év közepén érkezik a Broadwell, csupán az adott esztendőn belüli megjelenés kapott konkrétabb dátumokat, de a megjelenés hozzávetőleges idejét eddig is lehetett sejteni.

Az asztali piacra vonatkozóan viszont rengeteg pletyka volt az elmúlt hónapokban, így nagyon sokáig úgy volt, hogy a Haswellt konkrétan egy frissítés követi, és a Broadwell kimarad. A legfrissebb hírek szerint lesz LGA1150-es tokozású Broadwell, ami a tokozása ellenére lehetséges, hogy új alaplapot igényel, de a tuningra éhes felhasználók frissíthetnek. Az új információk szerint a Haswell frissítése a szorzózáras modelleket érinti, míg a Broadwell kódnevű lapkát lényegében a szorzózártól mentes, azaz egyszerűen tuningolható processzorok kapják meg – konkrétabban fogalmazva a K-s modellek. Szintén megtudtuk, hogy a következő év végén érkező asztali Broadwell-K fejlesztést az Intel tipikusan a játékosoknak szánja, azokra a programokra, amelyek az IGP erejét használják általános számításokra, mint a fizika vagy a mesterséges intelligencia gyorsítása.

A 2015-ös esztendő viszont érdekes lesz, mivel akkor érkezik a Skylake kódnevű lapka, ami a legfrissebb hírek szerint LGA1151-es tokozást használ, és támogatja a DDR4-es memóriákat, emellé 20 darab PCI Express 3.0-s csatornát is kínál. A belső felépítésről még nincs konkrét információ, csak sok pletyka a MIC architektúra integrációjáról, de annyi kiderült, hogy a Skylake első körben az egyutas szerverek piacát veszi célba, így az aktuális szemlélettel ellentétben nem a mobil verzió érkezik leghamarabb. Ez egyébként logikusnak tűnik, figyelembe véve, hogy a szerverpiacon van a legnagyobb igény a mély integrációt megvalósító, heterogén módon programozható lapkákra, amilyen a Skylake is lesz.

Azt nem tudni, hogy a Skylake pontosan mikor kerül piacra, de az útiterv a 2015-ös év első felét említi a szerverek esetében. Tekintve, hogy ezek nem sokban különböznek a normál asztali verzióktól, így nyilván nem lehetetlen, hogy az év közepén esetleg a végfelhasználónak szánt verziók is elstartolnak, természetesen a piachoz illő vezérlőhíddal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés