Hirdetés

Érkezőben a várva várt Radeonok

A februári hónap láthatóan az új Radeonok bemutatásáról fog szólni. Az előző héten a HD 5450 futott be, míg a mostani hét a HD 5570 bemutatásával kezdődött. Az inváziónak azonban nincs vége, ugyanis hamarosan érkezik a játékosok által nagyon várt Radeon HD 5830, mely Sapphire márkajelzés alatt már számos webáruházban előrendelhető. A DirectX 11-gyel kompatibilis Cypress lapkára épülő termék előreláthatóan 1280 aktív shader processzort rejt, amelyhez 60 textúrázó csatorna társul. A ROP blokkok száma nem változott, így megmaradt a 32 darab blending egység és a 256 bites memóriabusz. A magórajel várhatóan 750 MHz lesz, míg a GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 4 GHz-en fog ketyegni.

A PCI Express csatolóba illeszkedő termék a Radeon HD 5850 módosított nyomtatott áramkörét használja, ami a költséghatékonyabb gyártást segíti. A fogyasztásról nincsenek pontos adatok, de 150 watt körül alakulhat, így az sem lehetetlen, hogy egyetlen 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó is elég lesz a rendszer táplálásához. A Sapphire Radeon HD 5830 jelenleg 297 dolláros áron rendelhető elő. Az első szállítmányok a kereskedők visszajelzései szerint a hónap végén érkeznek, de lehetséges, hogy a hivatalos bemutató a CeBIT-en történik meg.


Asus Radeon HD 5870 TOP (forrás: Donanimhaber)

Az Asus szintén a hannoveri kiállításra készül, ahova két HD 5800-as modellt is visz a vállalat. A Radeon HD 5870 TOP egy gyárilag tuningolt termék lesz, melyen a gyártó egy hatékonyabb megoldásra cserélte a referenciahűtőt. A Radeon HD 5850 DirectCU hasonló elgondolás alapján született meg, azonban az órajelek az AMD ajánlásait követik. Ez persze a tapasztalt felhasználók számára nem jelent majd problémát, hiszen a mellékelt tuningprogramok segítségével könnyedén lehet majd ezen változtatni.


Asus Radeon HD 5850 DirectCU (forrás: Donanimhaber)

A méretes DirectCU hűtés egy új koncepciót képvisel az Asus termékpalettáján. A két hővezető cső közvetlenül érintkezik a Cypress lapka felületével, a forróságot pedig egy alumíniumbordába vezeti, aminek a hűtéséről természetesen ventilátor gondoskodik. A gyártó szerint a légkavaró 35%-kal halkabban teszi a dolgát, miközben a chip a gyári megoldáshoz viszonyítva 20%-kal alacsonyabb hőmérsékleten üzemel.

Az Asus újdonságai a CeBIT-en kerülnek kiállításra, a forgalmazásuk pedig március közepén kezdődik meg. Az árazásról egyelőre nem beszélt a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés