Hirdetés

Színes termékpaletta épül a Radeon HD 5830-ra

Az AMD a tegnapi napon mutatta be régóta várt, Radeon HD 5830 jelzésű kártyáját, mely a legolcsóbb olyan DirectX 11-es VGA, amelyik támogatja a dupla pontosságot. Ugyan a játékprogramok ennek nagy használt nem veszik, a GPU általános számítási kapacitását hasznosító alkalmazások esetén jól jöhet. Mivel az AMD nem készített referenciakártyát, a partnerek szabad kezet kaptak a tervezésben, így az új termékek választéka rendkívül sokszínű lett. A gyártók többsége a referencia-órajeleket alkalmazta, azaz az 1120 shader processzor 800 MHz-en, míg az 1 GB kapacitású, GDDR5 szabványra alapozó fedélzeti memória 4 GHz-en ketyeg, ám pár vállalat gyári tuningot is alkalmaz, ami természetesen magasabb árral is jár. A bemutatott modellek rendelkeznek egy vagy két DVI kimenettel, valamint egy HDMI és egy DisplayPort interfésszel is.

Asus Radeon HD 5830
Asus Radeon HD 5830

Az Asus – ahogy azt már megszokhattuk – a Voltage Tweak technológiával szerelte fel a kártyáját, mely az Asus SmartDoctor segítségével elérhetővé teszi a grafikus mag feszültségének emelését. A vállalat szerint ezzel a módszerrel akár 50%-os teljesítménynövekedést is el lehet érni az alapórajelek sebességéhez viszonyítva, továbbá az eljárás alkalmazásával a garancia sem veszik el. A hűtésről egy DirectCU rendszer gondoskodik, mely két darab, közvetlenül a lapka felületével érintkező hővezető csövet alkalmaz méretes alumíniumbordával megtámogatva.

MSI Radeon HD 5830
MSI Radeon HD 5830 [+]

Az MSI az Afterburner nevű tuningprogramjával szeretne kitűnni, mely számos beállítást kínál a termék kalibrálására. A feszültség állítása is alapképesség, így ha a felhasználó is úgy gondolja, 1,35 V-ot is beállíthat a rendszernek. A sikeres tuningról a Twin Frozr II néven ismert hűtés gondoskodik, mely négy hővezető csövet, nagyméretű alumíniumbordát és két ventilátort alkalmaz.

Gigabyte Radeon HD 5830
Gigabyte Radeon HD 5830

A Gigabyte versenyzője új tervezésű hűtőrendszert kapott. A négy hővezető csövet tartalmazó alumíniumbordára két befelé döntött ventilátor került, ez a vállalat elmondása alapján a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva halkabb működést és jobb hőelvezetést garantál.


Sapphire Radeon HD 5830 [+]

A Sapphire az egyik olyan gyártó, amelyik az alapmodell mellé egy játékkal megspékelt Game Edition verziót is bevet. Az AMD-nek sikerült megegyeznie az Infinity Warddal a Call of Duty: Modern Warfare 2 néven ismert alkotás mellékletként való forgalmazásáról. Ennek megfelelően a kiemelt partnerek az elmúlt év egyik legjobb akciójátékát csomagolhatják az új Radeonokhoz. A hűtés szerepét egy saját fejlesztésű, négy hővezető csővel rendelkező megoldás tölti be, ami nem kapott külön nevet a vállalattól, de méretes ventilátora tekintélyt parancsoló.

HIS Radeon HD 5830
HIS Radeon HD 5830 [+]

A HIS nem kevesebb mint négy Radeon HD 5830-ra épülő modellt mutatott be, melyek közül az iCooler V jelzést viselő verziók alapórajelen üzemelnek, ám az iCooler V Turbo termékek már gyári tuningot is kaptak. Utóbbi esetben a mag- és az effektív memória-órajel 840, illetve 4400 MHz-re módosul. Mivel a HIS is az AMD kiemelt gyártóinak sorát erősíti, őket is megilleti a Call of Duty: Modern Warfare 2 mellékletként való forgalmazása, ám egy-egy hagyományos kiszerelés is elérhető az előbb említett változatokból, azok számára, akik csak a kártyára vágynak.

XFX Radeon HD 5830
XFX Radeon HD 5830

Az XFX egészen különleges modellel rukkolt elő, amely egy kisméretű nyomtatott áramkört alkalmaz. Ennek köszönhetően a kártya egészen rövid kialakítású, így kisebb házakba is könnyedén befér. A hűtő sem túl méretes, ennek megfelelően előfordulhat, hogy a gyártó alacsonyabb feszültséget használ a kisebb fogyasztás érdekében.

Club 3D Radeon HD 5830
Club 3D Radeon HD 5830

A Club 3D és a VTX3D megoldása feltűnő hasonlóságokat mutat. A különbség gyakorlatilag a színekben keresendő. Az utóbbi gyártó az ATI szokványos, vörös árnyalatát használja, ami nagyon tetszetősen néz ki. Mindkét kártya egy méretes alumíniumbordára épül, melyet négy hővezető cső melegít fel és egy ventilátor tart hűvösen.

VTX3D Radeon HD 5830
VTX3D Radeon HD 5830

Végül, de nem utolsósorban a PowerColor megoldása kerül terítékre. A vállalat egy PCS+ jelzésű verzióval jelentkezik, melynek erőssége a gyári tuning, ami 825 és 4200 MHz-es mag- és effektív memória-órajelet eredményez. A hűtésről egy hővezető csövekkel tarkított méretes alumíniumborda gondoskodik, amit egy ventilátor tart megfelelő hőmérsékleten. Extraként a gyártó mellékel egy Dirt 2 kupont, így a vásárlók megkapják az első DirectX 11-es játékok egyikét.

PowerColor Radeon HD 5830 PCS+
PowerColor Radeon HD 5830 PCS+

A Radeon HD 5830-as modellekből egyelőre keveset szállítottak le a gyártók, de a következő héten már fellendülhet a forgalmazás. Az árak kicsivel 250 dollár alatt alakulnak, ám a gyári tuningért és a játékot is tartalmazó csomagokért felárat kell majd fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés