Hirdetés

Kis Radeonok nagy mennyiségben

Tegnap tört be az olcsóbb videokártyák piacára a Radeon HD 5000 széria. Az AMD legújabb fejlesztése Radeon HD 5670 néven debütált, és a nagyjából 100 dolláros árkategóriát célozták meg vele. Ahogy az lenni szokott, a gyártók gyorsan követték az AMD bejelentését, és előálltak a saját grafikus kártyáikkal, melyeknél GDDR5 szabványra épülő memórialapkákat, valamint referenciaparamétereket alkalmaznak; azaz 400 shader processzorral rendelkeznek, 775 és 4000 MHz-es mag-, illetve effektív memória-órajelen üzemelnek. Az utóbbi értékeken egyedül a Gigabyte változtatott, így ők gyárilag tuningolt kártyával kezdik meg a versenyt.


Asus Radeon HD 5670

Az Asus az 1 GB fedélzeti memóriával felszerelt Radeon HD 5670 esetén az alaphűtőt egy jobb hatásfokú megoldással helyettesítette, mely az úgynevezett Dust-proof Fan technológiára épül. Ez azt jelenti, hogy a ventilátor ellenállóbb a porral szemben, így a vállalat elmondása szerint az átlagos légkavarókhoz képest ez a megvalósítás 25%-kal növeli a hűtő élettartamát.


MSI Radeon HD 5670

Az MSI az Asushoz hasonlóan szintén megejtette a hűtőcserét, így egy méretes ventilátorral rendelkező alumíniumborda került a Redwood lapkára. Az 1 GB kapacitású memóriával ellátott modellhez a gyártó mellékeli a közkedvelt Afterburner szoftvert is, mellyel a végletekig finomhangolható a kártya. Érdekesség még, hogy a gyártó a referenciamodell D-Sub kimenetét DisplayPortra váltotta, ami egyeseknek tetszeni fog, míg másoknak nem, de ez a fejlődés velejárója.


Gigabyte Radeon HD 5670

A Gigabyte az egyetlen olyan versenyző, amelyik az 1 GB-os memóriával ellátott Radeon HD 5670-en a magórajel esetében 785 MHz-es paramétert alkalmazott, ami 10 MHz-es tuningnak felel meg. A vállalat a kisméretű alaphűtőt is lecserélte egy combosabb darabra, mely jó eséllyel halkabban teszi a dolgát.


Sapphire Radeon HD 5670

A Sapphire rögtön két Radeon HD 5670-es modellt is indít. Az egyik 512, míg a másik 1024 MB kapacitású memóriával rendelkezik. A DisplayPort ott díszeleg mindkét kártyán, ám a vállalat bevallása szerint hamarosan elérhetők lesznek a D-Sub kimenettel felszerelt változatok is, így mindenki az igényeinek megfelelően választhat. Az új hűtő természetesen ezúttal sem maradt el.


XFX Radeon HD 5670

Az XFX-nél elérkeztünk az egyetlen gyártóhoz, amelyiknek megfelelt a referenciahűtés, amit egy rendkívül dizájnos matrica díszít. Az 512, illetve 1024 MB-os megoldások a D-Sub helyett DisplayPort kimenetet használnak, tehát ebből a szempontból „jövőbiztosnak” mondhatók.


HIS Radeon HD 5670 IceQ

A HIS meglepetéssel szolgált, ugyanis az 512 és 1024 MB-os memóriával felszerelt modellek, a közkedvelt IceQ hűtőre épülnek, így a rendkívül halk működés garantáltnak mondható.


PowerColor Radeon HD 5670

Végül, de nem utolsósorban: a PowerColor, a Club 3D és a VTX3D néven bejegyzett vállalatok teljesen egyetértettek a termékek kivitelezésében, így mindhárom gyártó két modellt küld a szorítóba 512 MB, illetve 1 GB kapacitású memóriával felvértezve. A megoldások Arctic Cooling hűtőre épülnek, mely 92 mm-es ventilátorral tartja megfelelő hőmérsékleten a kártyákat.


Club 3D Radeon HD 5670

Mindegyik gyártó a héten szállította le az első hullámot az új, DirectX 11-es API-t támogató Radeon modellből, így a legtöbb helyen a tényleges árusítás a következő héten kezdődik meg. Az új modellek árazása 100 és 115 dollár közé várható.


VTX3D Radeon HD 5670

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés