Hirdetés

A belépőszintre is eljutott a Radeon HD 5000

Az AMD bemutatta az új generációs Evergreen termékcsalád utolsó tagját is, mely a Cedar kódnévre hallgat. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor a DirectX 11-es API-t támogató sorozat legkisebb lapkája, így nem meglepő, hogy a legolcsóbb, Radeon HD 5450 névre keresztelt kártyán kap majd helyet.


A Cedar logikai felépítése

A Cedar összesen 292 millió tranzisztorból áll, ami az alacsony csíkszélességnek köszönhetően egészen apró, 59 mm2-es lapkát eredményez. A termékben két darab 40 utas shader tömb fért el, melyekhez egy-egy textúrázó blokk kapcsolódik. Ez 80 shader processzort és 8 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A chip mindössze egy ROP blokkot tartalmaz, ami 4 blending és 16 Z mintavételező egységgel rendelkezik. A memóriacsatorna a belépőszintű megoldásokhoz hasonlóan 64 bites lesz, és DDR2 vagy DDR3 szabványra épülő memórialapkákat alkalmazhatnak a kártyán a partnerek.

A Radeon HD 5450 referenciamodellje 650 MHz-es magórajelen üzemel, ami 104 GFLOPS-os számítási teljesítményt jelent. A DDR3 memórialapkák effektív 1600 MHz-en ketyeghetnek, ám a gyártópartnerek DDR2-es chipeket is használhatnak a termékeikhez. Utóbbi memóriákhoz az AMD 800 MHz-es effektív frekvenciát ajánl. A fedélzeti memória mérete 512 és 1024 MB lehet. A kártya maximális TDP fogyasztása 19,1 watt, ám terhelés nélkül 6,5 wattal is beéri a rendszer.

Az AMD a PCI Express x16 csatolóba illeszthető Radeon HD 5450-et kifejezetten a HTPC-kbe ajánlja, ennek megfelelően a félmagas kialakítású termék rendelkezik egy 1.3a verziójú HDMI kimenettel, ami támogatja a Dolby True HD és a DTS Master Audio szabványt, továbbá az Eyefinity technológia segítségével három monitort is képes kezelni. Utóbbihoz természetesen DisplayPort interfész is kell a kártyára. A rendszer korlátozott mértékben játékra is alkalmas, de komolyabb igények esetén érdemes egy kategóriával feljebb nézelődni. Ebből a szempontból a DirectX 11 támogatása talán nem annyira lényeges, de a legújabb grafikus API segítségével elérhető az 5.0-s DirectCompute felület, így a kártya számítási teljesítménye bizonyos programok esetében hasznosítható általános számításokra is.

A fentebb bemutatott Radeon HD 5450-nel kiegészül a Radeon HD 5600, 5700, 5800 és 5900 sorozat, így az AMD teljesítette hat hónapos tervét, azaz sikeresen piacra dobta mind a négy DirectX 11-es grafikus processzorát. Az eddig megjelent kártyához azonban hamarosan új modellek társulnak, hiszen a Redwood lapkára épülő Radeon HD 5570 megjelenése már nagyon közel van, és talán még ebben a hónapban gazdagabbak leszünk a sokak által várt Radeon HD 5830-cal. Addig is a HTPC-tulajdonosok lelhetik örömüket az új modellben, mely a memória méretétől függően 50 és 60 dolláros áron került forgalomba. A konkurens oldalon a GeForce 210 tekinthető a friss Radeon első számú ellenfelének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés