Hirdetés

GeForce-okkal karöltve debütál a toxikus Radeon

A gyártók már a hétfői napon gondoskodnak arról, hogy ez a hét se teljen el új grafikus kártyák bemutatása nélkül. A GeForce oldalon ezúttal a Sparkle és az Albatron volt aktív, egy-egy kivételes megoldással, míg a Sapphire a Toxic szériába tartozó Radeon HD 5850-nel rukkolt elő.

A vörös tábor rendíthetetlen híveként ismert Sapphire számos egyéni márkanevet vetett be az elmúlt évek során, ám mind közül a Toxic a legismertebb jelzés a felhasználók számára. A gyárilag tuningolt VGA-kat magába foglaló termékcsalád a Radeon HD 5850-nel bővül, mely a referenciamodelltől eltérő hűtővel rendelkezik, ami a gyártó szerint nem csak halkabb, de hatékonyabb is. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Cypress lapkára épülő kártya 1440 shader processzort tartalmaz, melyek 765 MHz-es órajelen ketyegnek. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 4500 MHz-en üzemel, a kapacitása pedig 1 GB.


Sapphire Radeon HD 5850 Toxic [+]

A PCI Express 2.0 csatolóba helyezhető, DirectX 11-es API-t támogató termék két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenettel rendelkezik. A kártya megjelenése a héten esedékes, a fogyasztói ára 310 euró körül lesz.

A Sparkle egy jelentősen olcsóbb megoldással támadja meg a piacot, mely az NVIDIA GeForce GT 240 jelzésű modelljére alapoz, és a gyártó Calibre sorozatát fogja színesíteni. A GT215 lapkára épülő termék 96 stream processzorral és 32 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatornával rendelkezik. A chip 630 és 1677 MHz-es mag-, illetve shaderórajelen ketyeg, míg az 512 MB vagy 1 GB kapacitású, GDDR5 szabványú fedélzeti memória effektív 3600 MHz-en üzemel. A paraméterekből rögtön látszik, hogy nem akármilyen versenyző fog landolni az üzletekben, hiszen a kártya az eddig megjelent GeForce GT 240-ek koronázatlan királyának tekinthető.


Sparkle Calibre GeForce GT 240 [+]

A grafikus processzor hűtéséről egy saját tervezésű rendszer gondoskodik, mely egy érdekes, két részből álló 9 cm-es ventilátort vonultat fel. A lila és a fekete színű lapátok dőlésszöge és kialakítása eltérő, ami a gyártó szerint növeli a hűtőteljesítményt a zajszint emelkedése nélkül. A DVI, HDMI és D-Sub kimenettel rendelkező Sparkle Calibre GeForce GT 240 a napokban jelenik meg, az árcédula pedig a memória méretétől függően 115 és 130 dollár lesz.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni az Albatron termékét is, mely egy PCI Express x1-es csatolóba helyezhető GeForce 210 jelzésű kártya. A félmagas VGA-n fellelhető, GT218 kódnevű chip a TSMC 40 nm-es gyártósorain készül, és 16 stream processzort, valamint 8 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatornát rejt. A lapka 589 MHz-es mag- és 1402 MHz-es shaderórajelen üzemel, míg az 512 MB kapacitású, DDR2 szabványú fedélzeti memória 1 GHz-es effektív frekvencián dolgozik.


Albatron Geforce 210 PCI Express x1

A passzív hűtéssel rendelkező, DirectX 10.1-gyel kompatibilis kártya hátlapján DVI, HDMI és D-Sub kimenet található. Az Albatron GeForce 210 a héten kerül az üzletekbe, az áráról azonban nem nyilatkozott a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés