Hirdetés

Érkezőben a GeForce GTX 275

A mai napon megjelent hírünkre rekordsebességgel érkezett a zöld oldal válasza, melynek értelmében az NVIDIA április elején beveti a GeForce GTX 275-öt. Az új kártya az 55 nm-es gyártástechnológiával készülő GT200 kódnevű lapkára fog épülni. Az előzetes információk szerint a grafikus processzorban az összes stream processzort aktiválják, ennek köszönhetően összesen 240 egység fogja számolni a shader programok eredményeit. Textúrázó csatornából 80 darab lesz a chipben, a nyolc ROP blokkból azonban csak hetet aktiválnak. Ez természetesen azt eredményezi majd, hogy a memóriabusz 512 helyett 448 bites szélességű lesz.

A friss termék várhatóan GDDR3 memórialapkákkal működik majd, melyekből 896 vagy 1792 MB-os memóriakonfigurációk hozhatók ki. A kártya órajeleit még nem véglegesítették a mérnökök, de borítékolható, hogy a rendszer teljesítménye valahol félúton lesz a felújított GeForce GTX 260 és GTX 285 között.

A gyártóktól egyelőre kevés információ szivárgott ki, amiből arra lehet következtetni, hogy a GeForce GTX 275 megjelenését az új AMD termékek kényszeríthették ki. Mindenesetre a partnerek megpróbálnak alkalmazkodni az NVIDIA terveihez, és egy gyors marketinghadjárat közepette piacra dobják majd a friss modellre épülő termékeket. Az azonban már biztosra vehető, hogy az új Radeonok startjára sokkal jobban felkészültek a vállalatok, így az NVIDIA kártyája nem biztos, hogy megkapja a kellő hírverést, ami nem hat pozitívan az eladási eredményekre.

Új exkluzív partnert keres az NVIDIA

Az XFX a múlt év végén állt be a vörösök táborába, aminek eredményeképpen az NVIDIA az egyik legnagyobb exkluzív partnerét veszítette el. A cég ugyan még mindig gyárt GeForce kártyákat, de az áprilisi Radeon inváziót ők sem hagyják ki, és mostantól sokkal nagyobb figyelmet fordítanak majd az AMD termékeire.


Az NVIDIA szerint az atombéka a megoldás a problémákra

A nem túl rózsás helyzet ellenére a zöldek szeretnének egy új exkluzív partnerre szert tenni, így elkezdték a tárgyalásokat a Palit Microsystems néven bejegyzett vállalattal. Az ázsiai piac legnagyobb gyártója hatalmas nyereség lenne az NVIDIA számára, azonban az exkluzív partneri viszony létrejötte közel sem biztos, hiszen az elmúlt hónapokban pont a Palit csökkentette a legnagyobb mértékben a GeForce chipekre leadott rendeléseket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés