Hirdetés

Újra frissíthetők az elavult Windows operációs rendszerek

Persze nem a Microsoft jóvoltából, egy független projekt részeként kapnak támogatást a váltani nem akaró felhasználók.

A Microsoft érthető módon nem különösebben törődik a nagyon régi Windows operációs rendszerekkel, így a Windows 95, NT 4.0, 98, Me, 2000 és XP verziókra már nem működik a hivatalos Windows Update szolgáltatás, a redmondiak inkább az újabb szoftverre való váltást próbálják felkínálni. Ez sok esetben reálisan járható út is, de ritkán, kifejezetten elavult konfigurációk esetében nem az, ilyenkor pedig jól jön, ha legalább a hivatalos biztonsági frissítések elérhetők az adott rendszerhez.

Ezt a célt szolgálja a Windows Update Restored projekt, amely független a Microsofttól, de a mögötte lévő közösség megpróbál olyan, korábban már kiadott biztonsági javításokkal szolgálni egészen a Windows 95-ig visszamenőleg, amelyek már hivatalos forrásból nem érhetők el.

Fontos kiemelni, hogy a projektnek nem célja a felhasználókat a hivatalosan nem támogatott Windows verziókon tartani, hiszen ezekben még a frissítések után is számtalan biztonsági rés maradhat foltozatlan, de bizonyos sebezhetőségektől így is megvédhetők az említett, bizonyos résektől szenvedő operációs rendszeren ragadt érintettek, ha valamiért egy konfiguráción lehetetlen a modernebb Windows használata.

A későbbiekben egyébként az XP után megjelent, és már szintén nem támogatott Windows kiadások is felkerülhetnek majd a frissíthető rendszerek közé, erre vonatkozóan vannak konkrét tervek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés