Hirdetés

Egységesítené a nyomtatók eszközillesztőjét a Microsoft

Ezzel a cég teoretikusan véget vetne a harmadik féltől származó meghajtóknak.

A nyomtatókhoz tartozó eszközillesztők helyzete mindig is egy kardinális kérdésnek számított minden operációs rendszeren, és a helyzet az, hogy egyáltalán nem zökkenőmentes a működésük. Ez nyilván világos a Microsoft számára is, és a cég most kidolgozott egy stratégiát arra, hogy Windowson belül megreformálják a nyomtatók kezelését.

A redmondiak koncepciója szerint a Windows 11 elveti az Update szolgáltatáson keresztüli, harmadik féltől származó meghajtók felkínálását, és helyette a Microsoft IPP Class Driver lesz alkalmazva a Mopria-kompatibilis eszközökhöz. Utóbbi a lényeges tényező, ugyanis a cég megköveteli majd a Mopria hitelesítést az összes HLK (Hardware Lab Kit) hardverhez, vagyis végeredményben az a cél, hogy a nyomtatók egyfajta PnP, azaz Plug and Play eszközzé váljanak.

Persze az átállás nem történik meg azonnal. A vállalat jelenleg csak a tervet jelentette be, és a jelenlegi ütemezés szerint 2025-ben jön el annak az ideje, amikor a Windows Update szolgáltatáson belül már nem fog érkezni gyártói nyomtatómeghajtó. 2026-tól előnyben lesz részesítve a Windows IPP eszközillesztő, 2027-től kezdődően pedig csak biztonsági frissítések céljából lesz lehetőség harmadik féltől származó csomagot biztosítani a korábban vásárolt nyomtatókhoz.

Persze a gyártók a saját csatornáikon használhatnak saját eszközillesztőket, de alapvetően a Microsoft IPP Class Driver számukra is előnyös, mivel így a szoftveres háttér kidolgozásának költsége redukálódik.

Érdemes még kiemelni, hogy ez a változás igazából csak a helyi támogatást egyszerűsíti. Valójában ettől a gyártók továbbra is köthetik különböző szolgáltatásokhoz a nyomtatók egyes képességeit, viszont a szabványos funkciók működése hatékonyabb lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés