Hirdetés

Egy új modell révén még idén 400 dollár alá csökkenhet a PS3 ára

Az egyelőre csak a tengerentúlon és Ázsia bizonyos országaiban kapható, 80 gigabájtos merevlemezt tartalmazó PlayStation 3 játékkonzol ára az ünnepek közeledtével száz dollárral mérséklődhet, a Sony emellett bizonyos régiókban bevezetne egy újabb, 40 GB-os háttértárral ellátott PS3 konzolt is – írja konkrétan meg nem nevezett forrásaira hivatkozva az Ars Technica. Elemzők már a jelenlegi csúcsmodell augusztusi érkezésekor (mellyel egy időben 499 dollárra csökkent a már csak korlátozott mennyiségben kapható 60 GB-os változat ára) úgy spekuláltak, hogy az ünnepi szezon közeledtével a Sony kénytelen lesz árat vágni, különben az év végi hajrában csúnyán kikap riválisától, aki jelenleg a legdrágább Xbox 360-at is minimum ötven dollárral olcsóbban adja a legolcsóbb PlayStation 3-nál.

A hivatalosan meg nem erősített híresztelések alapján valószínűsíthető, hogy a Sony ezen a helyzeten kíván változtatni egy olcsóbb, korlátozott merevlemezes tárhellyel rendelkező PS3 piacra dobásával: a források szerint ez a típus 40 gigabájtos HDD-t kap (a merevlemezen többnyire a játékok mentett adatait, a felhasználó médiafájljait, üzenetváltásait és a böngésző ideiglenes állományait tárolja a konzol), és 399 dolláros fogyasztói áron találhat majd gazdára.

A Sony döntése – amennyiben a pletykák igaznak bizonyulnak – annak ismeretében legalábbis meglepőnek tűnhet, hogy a vállalat a gyér keresletre hivatkozva idén beszüntette az új generációs PlayStation család akkori legolcsóbb, 20 gigabájtos HDD-vel felvértezett és korlátozott képességekkel rendelkező tagjának a gyártását. A Blu-ray olvasót is tartalmazó konzol gyártási költsége időközben jelentősen mérséklődött, melyben a komponensek árcsökkenése és az olyan takarékossági lépések, mint a hardveres PS2-támogatás elhagyása egyaránt közrejátszottak. Egyes számítások szerint ez akár azt is eredményezheti, hogy a Sony számára még idén nullszaldóssá válhat a PlayStation 3 játékkonzolok előállítása.

Az Ars Technica forrása szerint a japán vállalat az ünnepi szezonban sem mulasztja el az alkalmat arra, hogy a konzolgéppel népszerűsítse másik nagy becsben tartott gyermekét, a Blu-ray technológiát. Így az év végén vásárolt PlayStation 3 konzolok bizonyos változatai mellé állítólag a Pókember című mozifilm harmadik részének Blu-ray kiadását csomagolják majd (jelenleg egy játékprogram lapul a dobozban). Egyes játékkiadók szerint ez egyértelműen elhibázott marketing: a sikeres Final Fantasy sorozatot jegyző Square Enix vezetője múlt hét végén újságíróknak nyilatkozva ezért tétovasága miatt bírálta a Sonyt. A cégvezető szerint a gyártó nem képes határozott kommunikációs stratégiát kialakítani a PlayStation 3-mal kapcsolatban, melyet hol elsősorban nagy tudású szórakoztatóelektronika eszközként, hol szuperszámítógépként, hol pedig játékgépként aposztrofálnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés