Hirdetés

Digitális képalkotás Epson módra

Az Epson decemberben bemutattott szkenner-újdonsága, a Perfection 4990 Photo joggal számíthat a fotográfusok érdeklődésére. Tekintélyes méretű fóliaanyag-adaptere révén akár húsz darab 35 mm-es diát lehet egy menetben digitalizálni, de filmcsíkok beolvasásához is rendelkezésre állnak a szükséges keretek: kisfilmből egyszerre négy csík, a profi fotósok által használt 6 x 12 cm-es filmről három, 4 x 5 hüvelykes filmről pedig két képkocka olvasható be egyszerre.

A CCD-érzékelő 4800x9600 dpi optikai felbontást biztosít 48 bites színmélység mellett, ami még akkor is figyelemre méltó, ha a síkágyas szkennereknél ezt az értéket kis szkepszissel kell kezelnünk. A kimeneti (interpolált) felbontás 12800 dpi-ig növelhető. A Perfection 4990 elődjéhez, a Perfection 4870-hez képest a legtöbb felbontásban mintegy 40 %-kal gyorsabb, a munkafolyamat állásáról az olvasófejjel együtt haladó LED ad visszajelzést a készülék tetején.

A továbbfejlesztett, kétlépcsős ICE eljárás a por és a karcolások nyomait távolítja el a képről, de ezt egy egész sor képminőség-javító szolgáltatás egészíti ki: színkorrekció, élesítés, zajszűrés, a szemcsézettség csökkentése, a színegyensúly javítása – mindez akár automatizálva is. A beépített funkciókat a mellékelt szoftvercsomag teljesíti ki, amely magában foglalja az Epson Creativity Suite, az Adobe Photoshop Elements 2.0 és Photoshop Album 2.0, valamint a Silverfast AE alkalmazásokat.

A 304 x 476 x 134 mm méretű, 6,7 kilogrammot nyomó készülék fogyasztása 27 watt. Számítógépre USB 2.0/1.1 és Firewire interfészen csatlakoztatható. A termék egyéves, három évre bővíthető garanciával kerül a piacra 2005 januárjában, áráról egyelőre nincs információnk.

Szintén 2005 első hónapjában debütál a multifunkciós Stylus Photo RX620, amely képességeivel megdönti azt az előítéletet, hogy az efféle eszközök egyes funkciói kicsit valahogy mindig gyengébbek, mint az önálló készülékek esetében. Kezdhetjük mindjárt a szkenner-üzemmódnál, hiszen a CCD-s lapolvasó 2400x4800 dpi felbontása és 48 bit színmélysége korántsem mondható korszerűtlennek. Ráadásul fóliaanyag-adapterrel is ellátták, amelynek köszönhetően 35 mm-es filmről egyszerre hat kockát vagy négy diaképet képes digitalizálni.

Fénymásolóként percenként 10 monokróm vagy 8 színes másolat készíthető az RX620-szal, amely fotók reprodukálását is egy gombnyomásra elvégzi: egy 10 x 15 cm-es kép mintegy 130 másodperc alatt kerül papírra. A kezelőfelület a hagyományos fénymásoló-szolgáltatásokat is biztosítja: 25 és 400 % között lehet kicsinyíteni/nagyítani a dokumentumot, lehetőség van poszternyomtatásra és több beolvasott oldal egy lapra méretezésére, tükrözésre.

A nyomtató rész egy tintasugaras printert rejt, amely hat, külön cserélhető festékpatron segítségével keveri ki a megfelelő színeket. A mindössze 3 pikoliteres cseppeknek köszönhető – megfelelő fotópapír alkalmazásakor – az akár 5760x1440 dpi optimalizált felbontás. A nyomtatóval percenként legfeljebb 17 színes oldal vethető papírra, egy 10 x 15 cm-es fotó elkészítése pedig megvan 54 másodperc alatt.

Hobbifotósok számára különösen kellemes szolgáltatás a beépített kártyaolvasó, amely CompactFlash (Type I, II), xD-Picture, SmartMedia, SD, MMC memóriakártyákat, Microdrive-ot, illetve a MemoryStick valamennyi formátumát kezeli. Ezenkívül a PictBridge, Exif-Print és PRINT Image Matching technológiát támogató digitális kamerákról, továbbá USB-pendrive-okról, külső DVD- vagy Zip-meghajtókról, sőt – egy opcionális Bluetooth-adapterrel – kamerás mobiltelefonokról közvetlenül is kinyomtathatók a felvételek. A berendezés persze nemcsak a kártyákon, külső meghajtókon tárolt képek nyomtatására képes, a frissen beszkennelt dokumentumok is elmenthetők ezekre. A fotók közötti böngészést egy 2,4 colos színes kijelző segíti, amellyel elemi módosításokat (nagyítás, vágás stb.) is végezhetünk a képeken – a színegyensúly javítása és az esetleges porszemcsék eltávolítása automatikusan megtörténik.

A „mindentudó” készülék USB 2.0 interfésszel rendelkezik. Mérete 456 x 439 x 299 mm, tömege kereken 10 kilogramm; fogyasztása (fénymásoló üzemmódban) 23 watt. A jótállás alapvetően szintén egyéves, de meghosszabítható 3 évre; ára várhatóan 499 euró lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés