Hirdetés

D-Link: középpontban a multimédia

A D-Link a héten megrendezett CES kiállításon a multimédiára fektette a hangsúlyt. Új eszközeinek sorában mutatkozott be a MediaLounge PC-on-TV (DPG-1200), mely azt a problémát hivatott orvosolni, hogy az önálló lejátszók még oly gazdag formátumtámogatása mellett is van a multimédiás tartalmaknak egy jelentős része, amit csak számítógépen élvezhetünk. A készülék vezetékes (Fast Ethernet) vagy vezeték nélküli (802.11g) hálózaton kapcsolódhat PC-nkre, és nem csak a rajta tárolt médiafájlokhoz, hanem magához a Windows asztalhoz enged hozzáférést. Két üzemmódja van: az egyik a tévéképernyőre másolja az operációs rendszer grafikus felületét, a másik pedig kiterjeszti az asztalt.

Ezáltal a tévé előtt ülve, a PC-on-TV készüléken keresztül irányíthatjuk a számítógépet, indíthatjuk el médialejátszó programjainkat, vagyis amit a PC le tud játszani, az megjeleníthető a tévén is. A megoldás másik előnye, hogy az elmentett fájlok mellett internetes médiafolyamok, videómegosztó oldalak megtekintésére is módot ad. Mivel itt nem csupán egy egyszerűsített képernyőmenü pontjai között kell lépegetni, a távirányítóba egy trackballt építenek be, mellyel a szokott módon kezelhető az egérkurzor. A DPG-1200 fotókat 1280x720, videókat 720x576 pixel felbontásig továbbít. Tévé, monitor kompozit, komponens vagy D-Sub kimenetre köthető, a videojel mellé sztereó hang társulhat.

A MediaLounge Wireless N HD Media Center Extendert elsősorban a Windows Vista Media Centere által rendszerezett és rendelkezésre bocsátott médiaállomány böngészéséhez, lejátszásához szánják – tuner megléte esetén a tévéadást is ideértve. Azonban nem csupán PC-re kapcsolódhat a DSM-750 jelzésű készülék, hiszen bármely UPnP AV szabványt támogató hálózati tároló anyagához hozzáfér, ezenkívül az USB 2.0 portjára csatlakoztatott tárolóegységek anyagait is kezeli. Hálózatról Fast Ethernet portján vagy Wi-Fi interfészén keresztül szerezheti be a lejátszanivalót, utóbbi esetben a lassabb 802.11g szabvány helyett hagyatkozhatunk a 802.11n aktuális tervezetét követő protokollra, tetszés szerint a 2,4 vagy az 5 GHz-es hullámsávon. Az IP cím beállítható állandóra, vagy kiosztható DHCP szerver segítségével.

A DSM-750 megjelenít fényképeket, lejátszik hangot és mozgóképet, ismeri az SRT feliratozást és többféle lejátszási listát. A kezelt formátumokkal kapcsolatban megemlítendő, hogy standard és nagy felbontású videókat (utóbbiakat WMV9, VC-1, MPEG-2/4 kódolással) egyaránt továbbíthat. Ehhez illően S-Video és kompozit kimenete mellé komponens és HDMI csatlakozó társul, a surround hang pedig koaxiális és optikai SPDIF porton keresztül adható át.

Ugyancsak gazdag funkcionalitás jellemzi a DivX Connected HD Media Playert (DSM-330). Ezzel a készülékkel is elérhetők a PC-n vagy hálózati tárolóegységeken lévő tartalmak, USB portjára közvetlenül csatlakoztathatunk adattárakat. Különös ismertetőjegye, hogy hozzáfér a Stage6 portál DivX videóihoz is, melyeket standard vagy (720p-ig) nagy felbontásban, akár feliratozva is le tud játszani. A formátum kiemelt támogatása nem véletlen, hiszen a DSM-330 alapvetően csak DivX és XviD videókkal boldogul, a többit a mellékelt szoftver segítségével át kell alakítani számára emészthető anyaggá. Ezenkívül MP3 és WMA hangfájlokat játszik le, JPEG, JPEG 2000 és BMP képeket jelenít meg.

A DSM-330 szintén kétféle hálózati interfésszel bír: a Fast Etherneten kívül 802.11g Wi-Fi-re lehet támaszkodni. Tévé, hifi vagy aktív hangfalszett HDMI, Scart, S-Video, kompozit, komponens videokimenetekre, illetve analóg vagy (optikai, koaxiális) SPDIF audiocsatlakozókra köthető. Az eszköz grafikus kezelőfelülete plug-inek segítségével bővíthető, így némi barkácsolás árán például e-mailek vagy RSS-feedek megjelenítésére is mód nyílik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés