Hirdetés

Otthoni műsorszórás villanyvezetékeken

A HomePlug technológia egyik európai úttörője, a németországi Devolo kínálatában régóta megtalálhatók a házi villanyvezetékeken keresztüli adatátvitelt szolgáló eszközök. Az egyszerűbb adapterek Ethernet csatlakozóval ellátott állomásokat kapcsolnak össze, de ugyanerre a technológiára épül az audiojelek továbbítására szakosodott dLAN Audio extender, illetve van elektromos hálózaton keresztül kommunikáló router és Wi-Fi hozzáférési pont is.

Az otthoni felhasználóknak szánt termékek választéka a CeBIT alkalmából tovább gazdagodik, jön a tévéjeleket a konnektorba tápláló dLAN TV sat. Az új készülék műholdas szórású digitális adást (DVB-S) tud fogni; mind normál, mind nagy felbontású tévéműsort képes közvetíteni. Ehhez a HomePlug AV szabványra támaszkodik, vagyis sávszélessége a fizikai rétegben megközelíti a 200 Mbps-ot.

A Devolo egyelőre nem kínál olyan adaptert, amely a villanyvezetéken vett adást visszaalakítaná olyan formába, hogy azt koaxiális antennakábelen vagy valamely más videokábelen lehessen például tévéhez továbbítani. A kicsatolás így a korábban piacra került dLAN 200 AV vagy dLAN 200 AVeasy adapterekkel oldható meg, melyek Ethernet interfészen keresztül küldik a műsort a számítógépre.

Előzmények

Hirdetés