Hirdetés

Computex 2019: látogatóban az EK-nál

Rengeteg komponens és rengeteg ötlet jött szembe velünk az EK által bérelt szobában.

A szlovének egész elképesztő mennyiségű új vízhűtéses rendszert állítottak ki, hogy demonstrálják képességeiket. Elsőként rögtön itt van az új csúcskategóriás termékcsalád, a Quantum, amely az igazi profiknak készült, és például lehetővé teszi a csatlakozók színezését apró betétekkel – ennek az az értelme, hogy így biztosítható az összhang a komponensek és a hűtőfolyadék színei között.


[+]

A rendszerhez csatlakozhat a cég új csúcskategóriás, LGA2011 és LGA2066 foglalatokhoz készülő Magnitude blokkja, amelynek különleges képessége, hogy több alkatrészből szerelhető össze, és lehetővé teszi, hogy a be- és kiömlő nyílásokat felcserélhessük, pusztán csak a belső elosztó megfordításával. Az augusztusban érkező blokk 250 dollár körüli összegbe kerül majd, szóval nem lesz olcsó.


[+]

A következő érdekesség a Lignum sorozat, amelynél igazából csak a fából készült burkolat a különleges. Ez a cég alapítójának asztalos múltjára utal vissza, és persze gyönyörűen néz ki, különösen akkor, ha fekete hűtőfolyadékkal párosítjuk, mint itt.


[+]

A különálló rendszerek mellett az EK több komplett csomagot is kiállított: az alábbi képen egy nagyon átalakított InWin 909 látható, benne gyakorlatilag egy hatalmas elosztóegységre szerelt alaplappal. Mint látszik, a kábelezés is az elosztóra vágott nyílásokon megy keresztül, a ház elején pedig (mind a két oldalon) egy-egy monstre radiátor van – ezeket a közöttük elhelyezett ventilátorok szellőztetik át.


[+]

Gyönyörű és letisztult megoldás, továbbá remekül illusztrálja, hogy a vízhűtések gyártásán kívül még mire képes az EK. Erre azért volt szükség, mert a cég most már rendszerintegrátoroknak is kínál szolgáltatásokat, például előre elkészített, házzal együtt leszállított hűtési rendszert, amelyet az integrátornak gyakorlatilag csak össze kell építeni, telepíteni, és így minimális munkával egy nagyon professzionális kinézetű vízhűtéses gépet tudnak beilleszteni kínálatukba.


[+]

Kicsit eltávolodva az otthoni PC-ktől, az EK a nagygépes területen is jelen szeretne lenni: ide például egy GPGPU-s egységet hoztak, mely egy speciális központi elosztó egységgel párhuzamosan hűt több grafikus kártyát.


[+]

A párhuzamosságnak és a gyorscsatlakozóknak köszönhetően hiba esetén akár egyesével, és a gép szétbontása nélkül is cserélhetőek a kártyák, miközben a hűtés biztonságát redundáns pumpák növelik.


[+]

Végül az utolsó érdekesség egy önvezető autókba szánt számítógép, ahol gyakorlatilag egy közönséges PC-s alaplapot és grafikus kártyát építettek össze egy lapos, akár az ülések alatt vagy a csomagtartóban elhelyezhető házba. Itt a ház maga a hűtőblokk is egyben, ami a rázkódástól is védi a szerkezetet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés