Hirdetés

Parkolópályán az ARM-os szerverpiac egyik nagyágyúja

Még el sem kezdték egymással a harcot az ARM-os szerverpiac szereplői, de máris nehézségekbe ütközött az egyik legígéretesebb jelölt. Az AllThingsD egy ismeretlen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy elfogyott a Calxeda pénze, és egyelőre nem egyeztek meg az eddigi befektetőkkel a további támogatásról. A vállalatnál egyébként elmondták, hogy jelenleg átszervezés zajlik, tehát nem mondtak le a terveikről, így ha lesz valami fejlemény az ügyben, akkor azt bejelentik.

Az ARM számára a Calxeda kiválása nagyon nem kedvező, hiszen azon kevés partnerek közé tartozik, amelyek élvonalbeli fabric technológiával rendelkeznek. Ez egy rendkívül fontos eleme a piacnak, hiszen az ARMv8 architektúra és ezzel egyetemben a 64 bites processzormagok biztosítása csak az egyik elem a kirakósban, de a fabric technológia sokkal fontosabb, mivel nélküle az adott mikroszerver nem lesz hatékony. Persze a vezető szervergyártók, mint a HP rendelkezik saját fabric összeköttetéssel, de ennek a képességei elmaradnak a Calxeda által fejlesztett Fleet fabric mögött.

Ezzel lényegében az ARM számára csak az AMD maradt, ami persze a SeaMicro által fejlesztett Freedom fabric összeköttetésre alapozva tökéletes kombináció, de a Calxeda lett volna az egyetlen cég, amely képes lett volna ellenfelet állítani az AMD platformjainak, márpedig ez nagyon fontos, hiszen az árverseny segítette volna az ARM-os szerverek terjedését.

A mikroszerverekben utazó vállalatok pontosan tudják, ide egy ütőképes fabric technológia a kulcs, már ha tényleg energiahatékony szerver kell. A Calxeda Fleet technológiája éppen ezért nagyon értékes, így ha a cég képtelen saját erőből folytatni a fejlesztéseket, akkor biztos lesz jelentkező egy esetleges felvásárlásra. Többek között a Marwell, a Qualcomm, a Samsung, a Cavium, az Applied Micro és az NVIDIA érdekelt lehet ezen a piacon, hiszen egyik vállalat sem rendelkezik mikroszerverekbe szánt, élvonalbeli fabric összeköttetéssel. Esetlegesen a HP és a Dell is potenciálisan érdeklődhet, hiszen a Fleetet mindketten hasznosíthatnák, ahogy például az Intelt is érdekelheti egy megfelelő fabric, amivel megspórolnák a fejlesztéssel járó időt.

A Calxeda technológiái tehát szinte biztosan nem tűnnek majd el a süllyesztőben, hiszen a megfelelő alkalommal számos cég lecsapna rájuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés