Hirdetés

A Dell már javában tesztel ARM-os szervereket

A szervergyártók között kiemelt helyett betöltő Dell is érdeklődik a mikroszerverek iránt. A cég ezeket ugyan nem így hívja, de az elnevezés lényegtelen, hiszen kínálnak ma is megoldást az efféle igényekre, és a jelenlegi teszteket elnézve az ARM-ra is készülnek. A vállalat korábban már ecsetelte, hogy az ARM csak a 64 bites ARMv8 architektúra beköszöntével lesz alternatíva a szerverek között, és ezzel a kijelentéssel egyet lehet érteni. Éppen ezért a cég jelenleg csak egy szűk körben tesztelhető dizájnt kínál az ARM-ra, ami ráadásul még nem az új rendszerre épül, de egyelőre megfelel, hiszen a célja a szoftveres ökoszisztéma biztosítása tényleges termékek érkezésének idejére.

Az kijelenthető, hogy a Dell érdeklődik az ARMv8 iránt, hiszen ha a céget ez az irány hidegen hagyná, akkor nem kínálnának ARM-os fejlesztői platformot. A vállalat érkező megoldásairól azonban még így is sok a kérdés. Az ARM-os szerverek szempontjából ugyanis viszonylag sok alternatíva lesz, hiszen a Calxeda, az Applied Micro és az AMD is kínál majd ezekhez lapkákat, és akkor még a fabric interfészről nem is beszéltünk, ami a mikroszerverek legfontosabb eleme. Utóbbit a Dell licencelheti a lapka gyártójától is, hiszen az előbbi három cég saját fabric összeköttetést is kínál, de lehetőségük van saját interfészt is fejleszteni, vagy licencelni egy általános megoldást, mint például az ExpressFabric. Az biztos, hogy a Dell a jelenlegi fejlesztői platformjánál a Calxeda rendszerére építenek, de már létezik egy Iron nevű rendszerük is, ami az Applied Micro technológiájára alapoz, viszont FPGA-kkal működik, így egyelőre csak szimulációs célokat szolgál.

A Dell ARM-os tesztszervere Calxeda processzorokkal
A Dell ARM-os tesztszervere Calxeda processzorokkal

A Calxeda, az Applied Micro és az AMD saját fabric interfészének egyébként az az előnye, hogy integrált megoldások, így nem szükséges hozzájuk egy külön lapka az adott modulra, ami pozitív hatással van a helyigényre. Hátránya viszont, hogy az adott szervert lényegében egy cég termékeihez kötné a gyártó, ami természetesen vállalható alternatíva, de nem biztos, hogy beleillik az üzleti stratégiába.

Az ARMv8-as vonatra sokan felszálltak már, amit az előzetes teszteredmények igazolnak is. A Cortex-A57-es mag jelentős előrelépésnek tűnik az energiahatékony rendszerek területén, így az ARM ügyesen keveri a kártyákat. A szoftverfejlesztők és a chipgyártók után most már egyre több szervergyártó érdeklődik. Az ARM előnye egyébként abból a szempontból jelentős lesz, hogy a nagy megrendelők már jó ideje specializált szervereket szeretnének, speciális igényekre szabott lapkákkal. Ennek oka a lehető legjobb energiahatékonyság biztosítása, hiszen a mai szerverekben és szerverchipekben igen sok olyan funkció van, amire nincs mindenkinek szüksége, viszont beépítve rontják az energiahatékonyságot. Az ARM-os gyártókkal egyszerű lesz szót érteni, hiszen nem rendezkedtek be az extrém tömegtermelésre, így igen speciális kívánságokat is képesek lesznek teljesíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés