Hirdetés

Billentyűzet három gombbal

Először 2005 júliusában számoltunk be a moszkvai Art. Lebedev dizájnstúdió különleges klaviatúrájáról, melynek minden billentyűjén egy OLED-kijelző található, így kiosztása mellett feliratozása is rugalmasan hozzáigazítható az épp használt nyelvhez vagy alkalmazáshoz. Az Optimus névre keresztelt beviteli eszközzel kapcsolatban nem sokkal később jött a hír, hogy sikeres tárgyalások eredményeként a billentyűzet 2006-ban (igaz, jelen állapot szerint csak az év végén) kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A dizájnerek azonban nem akartak ennyit várni, ezért egy inkább sikkes, mintsem hasznos kiegészítőt dobnak piacra május derekán. Az Optimus mini egy USB portra kapcsolható eszköz, mely három darab 32 x 32 mm-es gombbal rendelkezik. Ezek mindegyikén egy 20 x 20 mm méretű, 96 x 96 pixel felbontású, 262 ezer szín megjelenítésére alkalmas OLED kijelző található.

A billentyűkhöz különféle programok alatt gyakori funkciókat lehet rendelni, de éppígy használható egyfajta "hardveres widgetként" is: a kis kijelzők ilyenkor tájékoztatást adhatnak a rendszer állapotáról, e-mailek érkezéséről, az időjárásról és más fontos dolgokról, mindezt akár animált (max. 5 fps sebességű) képek segítségével. A konfigurációs szoftver egyelőre csak Windowshoz áll rendelkezésre, de dolgoznak más operációs rendszerek (Mac OS, Linux) támogatásán is. Az Optimus mini nem olcsó játékszer – jelenleg 100 dollárért rendelhető, ám április 2. után ára előreláthatólag csökkenni fog.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés