Hirdetés

Belső vétó a képminőséget lerontó másolásvédelemnek

Néhány szórakoztatóelektronikai profillal is rendelkező világcég – köztük a Microsoft, illetve a Sony –, valamint bizonyos, konkrétan meg nem nevezett hollywoodi filmstúdiók a nyilvánosság teljes kizárásával nemrég háttéregyeztetéseket folytattak, majd megállapodtak arról, hogy az általuk forgalmazott, Blu-ray és HD DVD médiumokon kiadott filmek, illetve az új szabványokat támogató szórakoztatóelektronikai berendezések évekig nélkülözni fogják a következő generációs adathordozók egyik legvitatottabb másolásvédelmi eljárását, a HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) protokollt – írja az X-bit labs weboldal a német Spiegel Online riportjára hivatkozva.

A HDCP másolásvédelmi technológia a DVD trónjáért versengő, következő generációs optikai adathordozó-formátumok szerves része lett volna eredetileg. A technológia megkövetelné, hogy mind az lejátszóeszköz, mind a megjelenítő tartalmazzon egy speciális, egyedi kulccsal rendelkező kódolómodult, amely ha a két eszköz bármelyikénél hiányzik, a mozgókép nem élvezhető az eredeti minőségben, rosszabb esetben egyáltalán nem játszható le a Blu-ray vagy HD DVD korongon megvásárolt mozifilm. A HDCP-t mindemellett semmilyen eszközbe nem lehet utólagosan beépíteni.

Mivel a Blu-ray és HD DVD technológiák jelenlegi indulásakor csak igen csekély számú szórakoztatóelektronikai berendezés (beleértve az otthoni számítógépeket) támogatja ezt a másolásvédelmi rendszert, a vásárlóknak mindenekelőtt le kellene cserélniük szinte teljes otthoni szórakoztatóberendezés-parkjukat ahhoz, hogy teljes pompájukban élvezhessék a kék lézeres lemezeken kiadott nagy felbontású filmeket. A fentiekből következően a Blu-ray és HD DVD technológiáknak hosszú évekre vagy akár egy egész évtizedre lenne szükségük ahhoz, hogy eljussanak a célzott vásárlóközönséghez – ezt látták be az érintett nagyvállalatok és kiadók, amikor a HDCP másolásvédelmi rendszer ideiglenes – 2010-ig vagy akár még tovább tartó – mellőzése mellett döntöttek.

A forrás nem véletlenül tesz említést a Sonyról, illetve a Microsoftról; a két óriás a konzolpiacon folytat öldöklő küzdelmet egymással, és bár jelenleg még egyik piacon lévő játékgép sem rendelkezik HD DVD, illetve Blu-ray olvasóval, ez a helyzet egy nemrég bemutatott új Xbox 360 kiegészítő érkezésével, illetve az ősszel piacra kerülő PlayStation 3 játékkonzollal változni fog. A konzolok közül márpedig sem az Xbox 360, sem pedig az olcsóbbik PlayStation nem rendelkezik a HDCP másolásvédelmi technológia egyik alapfeltételének tekintett HDMI vagy DVI kimenettel, ezzel az Xbox 360, illetve az olcsóbb Sony konzol vásárlóit lényegében kizárnák a gyártók és a kiadók a nagy felbontású filmeket vásárlók köréből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés