Hirdetés

Belép a tükörreflexes gépek piacára a Panasonic

Az Olympus és a Matsushita Electric Industrial (Panasonic) az ún. négyharmados szabványnak megfelelő, cserélhető objektíves digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépekre vonatkozó fejlesztési megállapodást írt alá. Az együttműködés keretében a két cég közösen dolgozik a 4/3-os gépvázakban, objektívekben és kiegészítőkben használt megoldások fejlesztésén, miközben önállóan tervezi és dobja piacra SLR fényképezőgépeit – ami egyben azt is jelenti, hogy a Panasonic belép az SLR-ek piacára.

Az Olympus és a Kodak 2002-ben jelentette be a négyharmados szabványt, amelynek legfontosabb célja a digitális tükörreflexes gépek tervezésének egyszerűsítése, az objektívek kompatibilitásának biztosítása és a fényképezőgépek és a kiegészítők méretének csökkentése. A standard – melynek támogatóihoz később csatlakozott a Fuji, a Sanyo és a Sigma is – a kompakt digitális gépekben is alkalmazott 4:3 arányú érzékelő használatát írja elő (noha a szabvány elnevezése nem erre utal).

A ma kapható digitális SLR-ek nagy része hagyományos kisfilmes gépek vázára épül, ezért a 35 milliméteres film 3:2-es arányának megfelelő és nem ritkán a 36 x 24 milliméteres Leica-filmkockával megegyező méretű szenzort tartalmaz. Az ötletgazdák szerint azonban – mivel ez számos kompromisszummal jár – ideje szakítani e hagyományokkal.

A négyharmados szabvány 18 x 13,5 milliméterben határozza meg az érzékelő méretét. A kisebb szenzornak köszönhetően kompaktabb objektívek készülhetnek, és ezek – mivel a lencseillesztékek is szabványosak – bármely, a szabványnak megfelelő fényképezőgépen használhatóak, függetlenül attól, hogy melyik cég készítette azokat.

A dSLR-piac a várakozások szerint rendkívül gyorsan bővül. Míg tavaly 1,24 millió digitális tükörreflexes talált gazdára világszerte, addig az idén 2,7 millió, 2006-ban pedig már 4,5 millió eladásával számolnak a gyártók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés