Hirdetés

Többet pihenhet a vaku a Kodak új érzékelője révén

A fototechnikában és a gyógyászati iparban számtalan szabványt, szabadalmat birtokló Eastman Kodak Company (Kodak) kedden bejelentette, hogy új, a digitális fotográfiában rejlő lehetőségeket jelentősen kiterjesztő technológiát fejlesztett ki. A cég a digitális fényképezőgépek egyik legfőbb alkotóelemének tekintett érzékelőt fejlesztette tovább, melynek működési elve három évtizede lényegében változatlan. A manapság kapható gyakorlatilag összes digitális fényképezőgépben megtalálható Bayer-mintás érzékelő egyébként szintén a Kodak szabadalma, a szenzorok vörös, zöld és kék fényekre érzékeny pixeleinek mintázatát Bryce Bayer, a cég egyik mérnöke alkotta meg, még 1976-ban.


Bayer-minta: ahogy a legtöbb szenzor dolgozik

A Bayer-mintás szenzorok esetében a pixelek fele kizárólag a zöld fényre érzékeny, további 50 százalékuk pedig fele-fele arányban vörös- és kékérzékeny (ez nagyjából megfelel az emberi szem színleképzésének is). A digitális fényképezőgéppel készített felvétel (végeredmény) egy-egy képpontjának fényerejét végül a szenzoron szomszédosan elhelyezett pixelek által érzékelt fény erősségéből számítja a processzor. A Kodak új fejlesztésével ezek az arányok lényegében megmaradtak, ugyanakkor a pixelek fele „semleges” lett, azaz a szenzor teljes spektrumában érzékeli a fényt. Ezzel a technológiai változtatással a jövő digitális fényképezőgépeinek fényérzékenysége a jelenlegi kétszeresére vagy akár a négyszeresére is nőhet, ami gyér fényviszonyok mellett jelentős mértékben csökkentheti a bemozdult, elmosódott képek számát, vagy éppen kisebb energiájú vakuvillantást tesz csak szükségessé – így ugyanazon áramforrással több vakus felvételt készíthet a fotós.

Az új érzékelővel együtt a számítási algoritmus további fejlesztésére is szükség lesz, a Kodak ezért legkorábban a jövő év elejére ígéri partnereinek a rendszer első teljesen üzemkész mintapéldányait. Egyelőre korántsem biztos azonban, hogy a technológiát a digitális fényképezőgépeknél vetik be először, jóllehet a gyártók részéről kevés átalakítást igényelne az átállás. Elemzők ezért, bár forradalminak tekintik a Kodak fejlesztését, a digitális fotográfia konzervatív piaci szereplői miatt nem számítanak az új érzékelő gyors elterjedésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Előzmények

Hirdetés