Hirdetés

Új VIA, SiS és ALi terméktervek

Az ágazat nem kis meglepetésére az Intel november közepén "bejelentette", hogy tervezett Springdale chipkészletében az eredetileg tervezett 667 MHz-es FSB és 333 MHz DDR RAM helyett 800 MHz-es FSB-t és kétcsatornás, 400 MHz-es DDR memóriavezérlőt támogat.

Ez az jövőkép felborította az Intel processzorokhoz chipsetet gyártó többi cég terveit, ám a mérnökök nem estek kétségbe, a cégek újabb útitervet adtak ki.

Ezek szerint a VIA a leggyorsabb, olyannyira, hogy várhatóan egy negyedévvel előbb dobja piacra 800 MHz FSB-t és kétcsatornás, DDR400 memóriát támogató chipkészletét, mielőtt az Intel megjelenne a módosított Springdale-lel! A termék neve előreláthatólag P4X600A lesz, s már januárban érkezhetnek az első termékminták.

A SiS kicsit lassabban reagál, a SiS648FX jelű termékük megjelentetését elhalasztották 2003 első negyedévének végére. Ráadásul ez a chipset a 800 MHz-es FSB mellett még nem támogatja a kétcsatornás DDR400-as memóriavezérlőt, így várhatóan kisebb teljesítmény csikarható majd ki belőle, mint a többi megoldásból. A második negyedév során - körülbelül egyidőben az Intel Springdale-lel - jelenik meg a következő generációs SiS 648FX (hivatalos neve egyelőre nem ismert), mely már rendelkezik a kétcsatornás memóriavezérlő áldásaival.

Az ALi Corporation (régi nevén Acer Laboratories) érdekes helyzetbe került. Nekik ugyanis már megvoltak a terveik egy olyan lapkakészlet kiadására, amely az újabb Springdale specifikációknak is megfelel, azonban ők ezt piacvezető tuning-chipsetnek szánták. A módosított tervek miatt a második negyedévben megjelenő M1681 jelű készlet elveszti ezt a pozíciót, de legalább az ALi-nak is lesz egy - papíron - versenyképes megoldása, mire az Intel kiadja sajátját.

Az Intel keményen feladja a leckét a tajvani tervezőknek, hiszen minden eddiginél gyorsabban tér át újabb technológiákra. E cégeknek eddig az egyedüli komoly kihívást az jelentette, hogy ki tud olcsóbban jó teljesítményű készletet árulni, most viszont előtérbe kerülhet az a kérdés is, hogy ki képes követni az Intel gyors váltásait. Ráadásul a cégeknek szembesülniük kell azzal a problémával, hogy a 800 MHz-es FSB technikát újra licenszelniük kell az Inteltől, márpedig per pillanat nyilván egyik cég sem rendelkezik ezzel.

Elemzők szerint az Intel a nagyarányú fejlesztéseknek köszönhetően előretörhet a chipkészletek piacán. A többi fejlesztő terveit figyelve annyi bizonyos, hogy érdekes lesz 2003 első féléve!


Forrás: DigiTimes.com

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés