Hirdetés

A VIA haragosai

A "kis" VIA jóideje elképesztően nagy terveket dédelget, méretéhez képest. Persze bodorság lenne kapásból hitetlenkedni velük szemben - ne feledjük, hogy egy pici és igénytelen chipset gyártóból nőtte ki magát a világ egyik legnagyobb versenyzőjévé ezen a piacon. Évek alatt, de sikerült elfogadtatnia az iparral, hogy a VIA chipsetek gyorsak és megbízhatóak (ez utóbbi hírnevén, a döbbenetes menetelés ellenére még van mit polírozni).

A VIA jóideje konfrontációban áll az Intellel, hiszen közös piacra dolgoznak, és az AMD-vel ellentétben az Intel nagyon vigyáz a húsosfazekára. Azaz nem csak processzorokat, hanem chipseteket is gyárt, és így gyakorlatilag "teljes" befolyással van mind az alaplap-, mind a processzorgyártókra... illetve volt, mert egy ideje az AMD teljesen külön úton jár, nem kér az Intel rendszerbusz, chipset és processzor licenceiből.

Most a VIA is departál: a chipsetek és a processzorok után "betör" az alaplapok piacára is, egy komplett vertikumot létrehozva, hiszen immár tényleg vehetünk gépet VIA processzorral és VIA chipsetes VIA lappal. Ennek az Intelen kívül sokan nem örülnek. A teljesség igénye nélkül pár céget megemlítenénk :): ASUS, Gigabyte, MSI, ... Hogy miért? A VIA 2002 közepére azt jósolja (magának), hogy havi 1 millió alaplapot fog szállítani. Ez a szám elsőre, sőt, másodjára is röhejesnek tűnik, ennyit csak a legnagyobbak, köztük is leginkább csak az ECS és az ASUS tud eladni. Feltehetően a VIA nem is fogja teljesíteni a tervet, de az biztos, hogy a hozzáállásukból sokat elárul ez a szám. A lapgyártók így siettek bejelenteni, hogy igazából ők már marha régóta szimpatizálnak a SiS és az ALi chipsetekkel, hiszen tényleg jó kis termékek azok... (politikát félretéve, a SiS mostanában jobban pörög, mint bárki, és TÉNYLEG jó chipseteket gyárt, lsd 645 és 735, "meg ami mögötte van")

A piacnyerésnek tehát piacvesztés lesz az ára, hacsak a VIA nem változtat grandiózus elképzelésein. Eddig csak az Intel volt explicit módon ellene, a mostani lépésükkel azonban a legnagyobb alaplapgyártókkal is szembekerült. Újabb "gyilkos" csata várható tehát, melyről a brazil szappanoperákhoz hasonló fejleményeket várhatunk... (végül suttyomban szétosztja a sok zsetont a sok hízós cég)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés