A SiS utoléri a VIA-t!!

Nem sokan emlékszünk már a VIA Apollo MVP3, vagy Pro Plus chipsetekre. Jobb is. A SiS a 486-os érában még "népszerűnek" számított, ám Pentiumos, Pentium II-es chipsetjeik jobbára be sem ugranak. Valamikor vala valahogyan (@menny.hu után szabadon) tehát, ám utána nagyon is másként alakult.

A VIA hatalmasat dobbantott az Apollo Pro133A chipsetjével, ami már elegendően gyors volt, de ami még fontosabb: hosszú ideig az egyetlen olyan Pentium II/III-as chipset volt, ami már támogatta a 133 MHz-es FSB-t és RAM-okat. Az Intel 815 sokkal később jelent meg, és akkor sem számított egy igazi sebességbajnoknak. A VIA azóta igazi nagyhatalommá nőtte ki magát chipset téren, Intel és AMD platformokhoz szánt megoldásai megkerülhetetlenek.

A SiS meg maradt a feledés homályában. Egészen a SiS 635/735-ös setekig, amikor is mindenkit meglepve bejelentették az akkor legütősebbnek számító DDR-es megoldást. Késtek vele persze, így végül nem szereztek meg akkor piacot, mint szerettek volna, de hírnevük jókorát ugrott, a SiS 645 előtt pedig már szabad volt az út.

A story innen ismert. A VIA licenc híján jórészt kimaradt a P4-es tortából, míg az Intel egészen a mostani hónapokig hátul kullogott saját megoldásaival (mármint technológiailag... mert a cég financiális helyzete vitathatatlan). A helyzet mostanra annyira megváltozott, hogy a SiS alulról, a VIA pedig felülről közelíti a 20%-os (chipset)piaci részesedést. Márpedig ha a tendencia folytatódik...

Meghal(t) a "király", éljen a "király"!(?)

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés